
Ακάλυπτος και νομικά ο «τσαμπουκάς» Κάρμαντζη να μην απαντά στις ερωτήσεις
Μάλλον δεν φαίνεται να της βγαίνει της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη και ειδικότερα του δημάρχου, καθώς και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χίου, η επίμονη άρνηση να απαντούν (ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι) δια ζώσης στις ερωτήσεις που υποβάλλονται από τους δημοτικούς συμβούλους στην διάρκεια της συνεδρίασης.
Το θέμα είχε απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αναλώθηκε πολύς χρόνος και καταγγέλθηκε από τις αντιπολιτεύσεις η στάση του κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, συνεπικουρούμενου και από τον κ. Παύλο Καλογεράκη, να αρνείται τις άμεσες απαντήσεις σε υποβληθέντα ερωτήματα και να παραπέμπεται η απάντησή τους γραπτά και σε έναν μήνα.
Το θέμα δεν έμεινε εκεί, αλλά ο κ. Κάρμαντζης τις επόμενες ημέρες ρίχνοντας περαιτέρω λάδι στην φωτιά είχε δηλώσει ότι γίνεται πάρτυ λαϊκισμού στις συνεδριάσεις με την διαδικασία των ερωτήσεων και κάλεσε τις αντιπολιτεύσεις να… συμμορφωθούν. Ως εκ τούτου, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων αρνήθηκαν να καταθέσουν ερωτήσεις, δηλώνοντας – συνάμα – ότι… συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις του δημάρχου.
Ο κ. Καλογεράκης εξ αρχής είχε δηλώσει και είχε υποστηρίξει με σθένος ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια των ερωτώμενων (δημάρχου και αντιδημάρχων) οι προφορικές απαντήσεις, τασσόμενος με την ερμηνεία ότι όλα μπορούν να απαντηθούν γραπτώς εντός μηνός από την υποβολή των ερωτήσεων.
Είχε δε ανακοινώσει, τότε, ότι θα ζητήσει τα νομικά φώτα της Αθήνας, μέσω της Νομοτέλειας, από την οποία η σχετική απάντηση έφτασε και κοινοποιήθηκε σε όλους τους ενδιαφερόμενους σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου 2021.
Η απάντηση φαίνεται να αφήνει έκθετους τους κ.κ. Κάρμαντζη και Καλογεράκη, σημειώνοντας ότι: «…χωρίς να επιβάλλεται από τον νόμο η γενικευμένη και καθολική χρήση της έγγραφης μορφής σε όλες τις περιπτώσεις».
Εν ολίγοις, είναι μεν στην διακριτική τους ευχέρεια (δήμαρχος και αντιδήμαρχοι) η προφορική ή γραπτή απάντηση (κατωτέρω το πλήρες κείμενο της απάντησης της Νομοτέλειας), αλλά όχι και να το παίρνουν σχοινί κορδόνι και να το ξεχειλώνουν. Ο νόμος δεν το επιβάλλει, το επιβάλλει η δημοτική αρχή εν προκειμένω, προφανώς – όπως καταγγέλλεται – για να καλύψει την αδυναμία και την γύμνια της.
Η απάντηση από την Νομοτέλεια
Οι ερωτήσεις που υποβάλλονται από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου μετά την έναρξη της συνεδρίασης, απαντώνται μεν υποχρεωτικά από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους μέσα σε ένα (1) το πολύ μήνα, η έγγραφη όμως ή προφορική μορφή των απαντήσεων επιλέγεται από αυτούς (απαντώντες), χωρίς να επιβάλλεται από το νόμο η γενικευμένη και καθολική χρήση της έγγραφης μορφής σε όλες τις περιπτώσεις (άρθρα 61 παρ. 3 και 69 παρ. 3 Ν 3852/2010, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου).
Και η ερώτηση Καλογεράκη
Κατά το α΄ μέρος της συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου υποβάλλονται ερωτήματα προς την δημοτική αρχή, σε καθένα που ασκεί διοίκηση συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων.
Κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου: «Ακολουθεί η διαδικασία των απαντήσεων, χωρίς διάλογο, με τη δυνατότητα και υποχρέωση του δημάρχου κα των αντιδημάρχων για παροχή στοιχείων και πληροφοριών εντός ενός μηνός. Ο χρόνος για κάθε ανακοίνωση, πρόταση, ερώτηση, αναζήτηση στοιχείων ή απάντηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο λεπτά».
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε στο κατά πόσο νομιμοποιείται η δημοτική αρχή να απαντά όλα τα ερωτήματα γραπτώς μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.