Άκαρπες οι έρευνες για τον 22χρονο του ναυαγίου των Οινουσσών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:00 (Κυριακή 19 Αυγούστου 2018)

Έκλεισε και η δεύτερη ημέρα εντατικών ερευνών από θαλάσσης, αέρος και ξηράς χωρίς να εντοπισθεί ο αγνοούμενος 22χρονος του ναυαγίου των Οινουσσών, που συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής, 17 Αυγούστου 2018.

Υπό τον συντονισμό του λιμεναρχείου Χίου τα πλωτά μέσα ερεύνησαν όλη την πιθανολογούμενη θαλάσσια περιοχή, ενώ περιπολίες πεζές και με οχήματα όργωσαν τις ανατολικές παραλίες του νησιού. Το ίδιο έγινε και από αέρος και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο εύρος των παραλιών και της θαλάσσιας περιοχής της Χίου.

Οι έρευνες τυπικά διεκόπησαν όταν έπεσε το σκοτάδι, το βράδυ της Κυριακής, 19 Αυγούστου 2018 και θα συνεχισθούν με όλα τα μέσα με το πρώτο φως της ημέρας, την Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018.

Ευχαριστίες από τον γιό του διασωθέντα

Σύντομο χρονικό του τραγικού περιστατικού του ναυαγίου και την διάσωση του πατέρα του περιγράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Αλέξανδρος Πολιτάκης, ο οποίος εκφράζει τις ευχαριστίες του στην λιμενάρχη Χίου κα Ειρήνη Αργύρη για την κινητοποίηση και τον συντονισμό των ερευνών διάσωσης, καθώς και όλους που βοήθησαν και συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, τα ακόλουθα:

Μόλις επέστρεψε ο πατέρας μου στο σπίτι. Για 14 ώρες πάλευε με τα κύματα χωρίς σωσίβιο μεταξύ Χίου και Τουρκίας. Είχε φύγει χθες το μεσημέρι για να πάει μ’ ένα φίλο και τα παιδιά του στις Οινούσσες με το σκάφος τους, το οποίο ανατράπηκε 15:25 και στις 17:00 βυθίστηκε. Ο πατέρας των παιδιών βρέθηκε νεκρός, ενώ ακόμα αγνοείται ο 23χρονος γιος της οικογένειας. Η 24χρονη κόρη βρέθηκε τα ξημερώματα κι ο πατέρας μου στις 05:25. Μου ζήτησε να γράψω αυτή την ανάρτηση για να ευχαριστήσω το λιμενικό, όσους βοήθησαν στην επιχείρηση διάσωσης και κυρίως το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου Άγιος Ευστράτιος Ν080 για τη σοβαρότητα και τα ταχύτατα αντανακλαστικά· ειδικά τη λιμενάρχη Χίου, κα Αργύρη, η οποία συντόνισε τις διαδικασίες και ζήτησε να βρεθούν άμεσα καύσιμα για τα φουσκωτά σκάφη του λιμενικού, με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα κι αν χρειαζόταν να πληρωθούν από την τσέπη των υπαλλήλων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:44 (Κυριακή)

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν το πρωί τη Κυριακής, 19 Αυγούστου 2018, εκ νέου οι έρευνες για την ανεύρεση του 22χρονου αγνοουμένου από το ναυάγιο των Οινουσσών.

Στις έρευνες μετέχουν από το λιμεναρχείο Χίου το πλοίο ανοικτής θαλάσσης 080, το ναυαγοσωστικό σκάφος 518 και το περιπολικό σκάφος 1206, το πλοίο του πολεμικού ναυτικού «Ανδρομέδα», ιδιωτικά σκάφη και αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ γίνονται περιπολίες στις ακτές.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:40 (Σάββατο)

Άκαρπες απέβησαν οι έρευνες που διεξάγονται από το πρωί του Σαββάτου, 18 Αυγούστου 2018, στην θαλάσσια περιοχή ευρύτερα των Οινουσσών, για την ανεύρεση του 22χρονου που χάθηκε στην θάλασσα μετά την ανατροπή της βάρκας, στην οποία επέβαινε με άλλους τρεις επιβαίνοντες.

Να σημειώσουμε ότι βρέθηκε ζωντανή η 24χρονη αδελφή του και ένας φίλος της οικογένειας, ενώ νεκρός ανασύρθηκε το πρωί από την θάλασσα ο 68χρονος πατέρας.

Οι έρευνες σταμάτησαν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όταν έπεσε το σκοτάδι, ωστόσο – όπως έγινε γνωστό αρμοδίως – τα πλωτά μέσα του λιμεναρχείου Χίου που περιπολούν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό θα διεξάγουν παράλληλα έρευνες όλο το βράδυ για την ανεύρεση του αγνοούμενου.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι έρευνες θα ξεκινήσουν σε πλήρη ανάπτυξη με σκάφη του λιμεναρχείου Χίου και της Ελληνική Ομάδας Διάσωσης, καθώς και εναέρια μέσα.

Επίσης, θα αναπτυχθούν περιπολίες ξηράς από το λιμεναρχείο Χίου και την αστυνομία στις ακτές της Χίου και των Οινουσσών.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Αργά το βράδυ του Σαββάτου εξεδόθη για το τραγικό περιστατικό η ακόλουθα ανακοίνωση από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος:

Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για τον εντοπισμό και την περισυλλογή από το Α/Κ ”ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ” Ν. Χίου 525 μίας 24χρονης (σε πλωτή σχεδία – λάμπα ρομπότ), στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Οινουσσών.

Σύμφωνα με δήλωση της ανωτέρω, επέβαινε μαζί με τον 68χρονο πατέρα της, τον 22χρονο αδερφό της και έναν 59χρονο, (σύνολο τέσσερις -04- επιβαίνοντες) στο Α/Κ ”ΑΣΠΑΣΙΑ” Λ. Χίου 3068, το οποίο μετά τον απόπλου του από το λιμένα Χίου με κατεύθυνση το λιμένα Οινουσσών, μεσημβρινές ώρες χθες, παρουσίασε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να βρεθούν όλοι στη θάλασσα.

Άμεσα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό των τριών (03) αγνοουμένων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε και περισυνελέγη από το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ο 59χρονος, ενώ πρωινές ώρες σήμερα, εντοπίστηκε από το ”ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ” και περισυνελέγη από το ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. η σορός του 68χρονου.

Στις έρευνες συμμετείχαν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο Π.Ν., πλήθος ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών, καθώς και επαγγελματίας δύτης. Παράλληλα, απογειώθηκαν αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) ελικόπτερα SUPER PUMA της Π.Α. και ελικόπτερο δύναμης FRONTEX, ενώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν και από ξηράς με περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι δύο (02) διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο ”ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ” Γενικό Νοσοκομείο Χίου για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ομοίως και η σορός του 68χρονου για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι έρευνες προς εντοπισμό του 22χρονου συνεχίζονται με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Τυχόν εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο Τύπου.

Τραγωδία από ανατροπή λέμβου στις Οινούσσες

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:28

Ένας νεκρός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο που σημειώθηκε πριν τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου 18 Αυγούστου 2018 στην θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, όταν ανετράπη βάρκα με τέσσερις επιβαίνοντες.

Στην βάρκα επέβαιναν ένας 68χρονος Ελληνοαμερικανός, ο οποίος βρέθηκε νεκρός από αλιευτικό σκάφος περί τις 8 το πρωί, καθώς και τα δύο παιδιά ένας 22χρονος, ο οποίος ακόμα αναζητείται και μία 24χρονη, που βρέθηκε ζωντανή περί τις 3 τα ξημερώματα από αλιευτικό σκάφος.

Στην βάρκα επέβαινε ακόμα ένας 68χρονος φίλος της οικογένειας, ο οποίος εντοπίσθηκε σώος από το πλοίο ανοικτής θαλάσσης 080 του λιμεναρχείου Χίου.

Η 24χρονη που βρέθηκε ζωντανή έδωσε τις σχετικές πληροφορίες για την ανατροπή της βάρκας και αμέσως ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών από σκάφη του λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη, καθώς και ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, η οποία και συνεχίζεται.