Ακάθεκτος ο Μηταράκης ρίχνει 133 εκατ. ευρώ για τα 3 ΚΥΤ – Λίγοι στο… πάρτυ

Βαθειά το χέρι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, βγάζοντας στον αέρα και μάλιστα με κλειστές διαδικασίες τον διαγωνισμό για την κατασκευή των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης σε Σάμο, Λέρο και Κω.

Πρόκειται για το δυσθεώρητο ποσό των 132.680.000 ευρώ, το οποίο δεν έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο κ. Μηταράκης έχει εξασφαλίσει από το ΠΔΕ, υποσχόμενος ότι αν τα εγκρίνει η Ε.Ε. θα τα πάρουμε από εκεί.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί και η απόφασή του να μην προκηρύξει ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό και μάλιστα διεθνή, αλλά να προκηρύξει το έργο με κλειστή διαδικασία, που σημαίνει ότι θα γίνει μια προεπιλογή των ενδιαφερομένων και όσοι περάσουν στην δεύτερη φάση θα κληθούν να υποβάλουν τις οικονομικές προσφορές τους.

Όπως είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, υπό τον τίτλο «Αδειάζει τα ταμεία ο Μηταράκης, ζητά 133 εκατ. ευρώ για τα ΚΥΤ Σάμου, Κω, Λέρου», το αναφερόμενο ποσό των περίπου 133 εκατ. ευρώ είτε αντιστοιχεί σε υπερδομές προσφύγων και μεταναστών άνω των 50.000 ανθρώπων στα τρία νησιά, είτε αντιστοιχεί σε κατασκευές πολυτελείας με προβλεπόμενο κόστος πλέον των 10.000 ανά φιλοξενούμενο.

Με απόφαση που υπέγραψε χθες Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, ο κ. Μηταράκης εγκρίθηκε το τεύχος διακήρυξης του διαγωνισμού «με κλειστή διαδικασία, μέσω Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. για την επιλογή αναδόχου κατασκευής, Στάδιο Α Προεπιλογή – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος», ενώ μια μέρα νωρίτερα είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου από το ΠΔΕ.

Η απόφαση έγκρισης του τεύχους διακήρυξης του διαγωνισμού

kyt_133ekat

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια