Άκουσε από «πρώτο χέρι» τους πόνους της Χίου

Πολλά απρόοπτα επιφύλασσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο η παρέλαση για τα ελευθέρια της Χίου, που εξελίχθηκε σε παρέλαση -διαμαρτυρίας και σε μια ευκαιρία των πολιτών του νησιού να διατυπώσουν τα παράπονά τους πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρώτο πολίτη της χώρας.

parelasi_11_11_15 021

Τα απρόοπτα ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Ηρώων όταν ο ΠτΔ έφυγε από τον κλοιό που είχαν σχηματίσει γύρω του οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας και πλησίασε τους διαμαρτυρόμενους ναυτικούς, οι οποίοι από νωρίς είχαν πάρει επίκαιρη θέση λίγα μέτρα παρακάτω από τα γραφεία του Οίκου Ναύτου, αναρτώντας πανώ διαμαρτυρίας για την συστηματική περικοπή των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

parelasi_11_11_15 011

Ο κ. Παυλόπουλος πλησίασε τους ναυτικούς και αφού άκουσε από αρκετούς να διατυπώνουν την αγωνία και την αγανάκτησή τους για την επιχειρούμενη κατάργηση του ΝΑΤ αντάλλαξε απόψεις μαζί τους και στη συνέχεια χαιρετώντας τους δια χειραψίας σχεδόν έναν προς έναν, συνέχισε για την εξέδρα των επισήμων.

Ωστόσο, λίγα μέτρα παρακάτω το σκηνικό επαναλήφθηκε, όταν βρέθηκε μπροστά στην πρόεδρο του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ κα Σοφία Μιχάλα και το μέλος της διοίκησης ολυμπιονίκη ΑμεΑ κ. Παντελή Καλόγερο και τα αναπηρικά τους αμαξίδια, ζητώντας την παρέμβασή του υπέρ των δικαιωμάτων τους και παραδίδοντας του σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας.

parelasi_11_11_15 001parelasi11_11_15001

Εργατικό Κέντρο και προσφυγικό

Επίσης, με συνθήματα διαμαρτυρίας ο κ. Παυλόπουλος έγινε δεκτός από ομάδες που είχαν αναρτήσει άλλα πανώ κατά μήκος της διαδρομής από το Ηρώων έως και την εξέδρα των επισήμων, όπου από νωρίς το Εργατικό Κέντρο είχε υψώσει ένα ακόμα πανώ σχεδόν απέναντι από τον εξέδρα των επισήμων.

Πανώ διαμαρτυρίας ακόμη είχαν σηκώσει η ΑΔΕΔΥ και η Πρωτοβουλία Πολιτών Χίου με αναφορές στην αύξηση του ΦΠΑ και το προσφυγικό, ζητώντας την κατάργηση του φράκτη στον Έβρο.

Μάλιστα, μέλη της Πρωτοβουλίας επιχείρησαν με την λήξη της παρέλασης να μπουν στην οδό Δημοκρατίας, προκειμένου να διαδηλώσουν, ωστόσο εμποδίσθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους έφραξαν το δρόμο. Έτσι, περιορίστηκαν στην εκφώνηση συνθημάτων.

parelasi_11_11_15 064

Λιποθύμησε φωτογράφος – Διεκόπη η παρέλαση

Τα απρόοπτα, ωστόσο, έμελλε να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της παρέλασης, όταν ένας εκ των φωτογράφων στη προσπάθειά του να φωτογραφήσει τους μαθητές που εκείνη την στιγμή περνούσαν, έπεσε στο οδόστρωμα χτύπησε στο κεφάλι και έμεινε αναίσθητος στο μέσο του οδοστρώματος, διακόπτοντας προσωρινά τη ροή των τμημάτων και προκαλώντας αμηχανία και στη φιλαρμονική που σταμάτησε να παιανίζει.

Μάλιστα, στη συνέχεια και αφού με την βοήθεια παριστάμενου ιατρού απομακρύνθηκε ο τραυματίας, η παρέλαση καθυστέρησε κι άλλο να ξεκινήσει, αφού χρειάστηκε να έρθει ασθενοφόρο να τον παραλάβει.

parelasi_11_11_15 047

Θερμό χειροκρότημα για τους Πόντιους

Στις ξεχωριστές στιγμές και η πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων της Χίου που παρέλασε με λάβαρο, με αναφορά στη γενοκτονία, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των επισήμων (μεταξύ τους και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, καθώς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουΐκ, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση) και του κοινού.

Τα απρόοπτα έλαβαν τέλος με την επίδοση σχετικού υπομνήματος διαμαρτυρίας σε ένα ακόμα τετ-α-τετ που είχε ο κ. Παυλόπουλος με εργαζόμενες του «Βοήθεια στο Σπίτι» έξω από το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, που ζήτησαν την προσωπική του παρέμβαση – γνωρίζοντας το θέμα ως πρώην υπουργός Εσωτερικών – για να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Ο κ. Παυλόπουλος, πάντως, παρόλα αυτά που συνέβησαν δεν φάνηκε να ενοχλείται, αντίθετα άκουσε με ενδιαφέρον όλες τις διαμαρτυρίες, συζητώντας άνετα με τους διαμαρτυρόμενους.