Ακριβότερος, τελικά, κατά 68.000 ευρώ ο εργολάβος καθαριότητας στο νοσοκομείο

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληροι μήνες και να επισημανθεί η αδιαφάνεια των διαδικασιών για να αναγκασθεί η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου να αναρτήσει στην Διαύγεια, χθες Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, την από 3 Σεπτεμβρίου 2020 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για την περιβόητη οικονομοτεχνική μελέτη, που αφορά την καθαριότητα.

Η ίδια, όμως, η μελέτη που η διοίκηση του νοσοκομείου παρήγγειλε και ανέθεσε σε επιτροπή πέντε υπαλλήλων καταρρίπτει το αφήγημα της κας Ελένης Κανταράκη, όπως το εμφάνισε στην από ανακοίνωσή της, ότι ο ιδιώτης εργολάβος καθαριότητας θα κοστίσει λιγότερο και μάλιστα πλέον των 8.000 ευρώ από όσο κοστίζουν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

«Κακό σπυρί» η Διαύγεια για ορισμένους δημόσιους λειτουργούς

Αποτελεί γεγονός ότι η θεσμοθέτηση της Διαύγειας και η ανάρτηση σε αυτήν όλων των πράξεων της δημόσιας διοίκησης έφερε μια τομή στην διαφάνεια του δημόσιου τομέα.

Αυτό, βεβαίως, δεν είναι αρεστό σε κάποιους, που θα ήθελαν εν κρυπτώ να ασκούν διοίκηση και να αποκρύπτουν ζητήματα τα οποία είναι πιθανόν να προκαλέσουν εύλογο ενδιαφέρον και ενδεχομένως κριτική.

Στην προκειμένη περίπτωση, η διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου αποφάσισε τέσσερις μήνες μετά και αφού έπεσε το σχετικό «κράξιμο» να αναρτήσει στην Διαύγεια, χθες Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, την από 3 Σεπτεμβρίου 2020 απόφαση του Δ.Σ. για την οικονομοτεχνική μελέτη.

Κι ας λέει ο νόμος ότι οι ασκούντες δημόσια διοίκηση έχουν υποχρέωση αμελλητί να προβαίνουν στην ανάρτηση της κάθε απόφασης, όπως προβλέπεται.

Εκτός κι αν το αμελλητί μπορεί να πάρει ακόμα και τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την συγκεκριμένη μελέτη – και με την παραδοχή ότι όλα τα στοιχεία που παρουσιάζει είναι αληθή και ακριβή – οι 25 εργαζόμενοι (κι όχι 23 που είναι τώρα, αφού θα χρειαστούν άλλοι δύο, όπως επισημαίνεται) κοστίζουν μαζί με τον πάγιο εξοπλισμό (!) 460.766,52 ευρώ (446.604+ 14.162,52).

Ο ιδιώτης εργολάβος – πάλι με την παραδοχή ότι όλα τα στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη είναι αληθή και ακριβή – θα κοστίζει 452.189,78 ευρώ και με τον ΦΠΑ 17% 529.062,04 ευρώ.

Κι ερχόμαστε, τώρα, στο… ψητό: Η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου αφαιρεί από το κόστος για τους εργαζόμενους (460.766,52 ευρώ) το προ ΦΠΑ κόστος του εργολάβου (452.189,78 ευρώ) κι έτσι βγάζει διάφορο. Όφελος, λέει, πλέον των 8.000, για την ακρίβεια 8.576,74 ευρώ.

Και τον ΦΠΑ ποιος θα τον πληρώσει, ο γείτονας; Ωσάν, ο ΦΠΑ να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου Χίου. Τέτοιο λογιστικό τερτίπι, κοιτάξτε πώς πάει να το δικαιολογήσει: «Επίσης στο δημοσιονομικό όφελος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ποσό του ΦΠΑ, το οποίο για το νοσοκομείο δεν αποτελεί έξοδο που συμψηφίζεται και αποδίδεται στην εφορία, αλλά εξαντλεί πιστώσεις από τους κωδικούς του προϋπολογισμού του νοσοκομείου».

Δηλαδή, οι 76.872,26 ευρώ του ΦΠΑ δεν θα επιβαρύνουν το νοσοκομείο; Δεν θα βγουν από το ταμείο του; Έχει σημασία από ποιόν κωδικό θα βγουν ή ότι έτσι κι αλλοιώς είναι ένα κόστος που εμφανίζεται και υπολογίζεται στον προϋπολογισμό;

Με αυτή την παραδοχή, λοιπόν, το κόστος του ιδιώτη εργολάβου (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, που βαρύνει τις πιστώσεις του νοσοκομείου) ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 529.062,04 ευρώ κι έτσι το αφήγημα της κας Κανταράκη καταρρέει. Ο εργολάβος είναι ακριβότερος κατά 68.295,52 ευρώ, σε σύγκριση με 25 εργαζόμενους καθαριότητας με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σημείωση: Το νοσοκομείο από τις όποιες υγειονομικού χαρακτήρα δραστηριότητές του δεν εισπράττει ΦΠΑ, άρα δεν αποδίδει, δεν συμψηφίζει ΦΠΑ στην εφορία. Ο ΦΠΑ που καταβάλλει για υπηρεσίες και προϊόντα – εξοπλισμό αποτελεί εξ ολοκλήρου έξοδο, που βαρύνει τον προϋπολογισμό του (απλά… μαθήματα κανονικής κι όχι δημιουργικής λογιστικής).

Ακολουθεί η από 3 Σεπτεμβρίου 2020 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε ομοφώνως η από 29/5/2020 οικονομοτεχνική μελέτη 

nosokomeio_kathariotita

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια