
Άκυρον, δεν καταργείται ο ΕΦΚ στο κρασί, διευκρινίζει η ΚΕΟΣΟΕ
Δεν καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, με την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως είχε σπεύσει να ανακοινώσει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018.
Τα πράγματα βάζει στην θέση τους η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), η οποία είχε προσφύγει στο ΣτΕ και με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου αφορά την κατάργηση της υπουργικής απόφασης, με τη οποία καθορίζονται οι όροι, οι διατυπώσεις και η παρακολούθηση των προϊόντων για την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί.
Καλεί δε τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να απαλλάξει τον κλάδο από τον συγκεκριμένο φόρο, που στέρησε έσοδα από το Δημόσιο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ έχει ως ακολούθως:
«Ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί η απόφαση του ΣτΕ να κάνει δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει στο ανώτατο δικαστήριο οι κορυφαίες οργανώσεις του κλάδου ΚΕΟΣΟΕ ΕΔΟΑΟ ΣΕΟ, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ο οινοπαραγωγός Δ. Παγωνάς, το 2016.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την αριθ.1734 απόφασή του που εξέδωσε στις 3/9 ακύρωσε την αντίστοιχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, που καθορίζει τους όρους, τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων για την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί πλέον να προβεί σε είσπραξη του ΕΦΚ στο κρασί, αφού η ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 που ακυρώνει το ΣτΕ ,καθορίζει βασικές έννοιες για την επιβολή του ΕΦΚ, όπως οι ορισμοί των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, το χρόνο επιβολής, την παρακολούθηση σε καθεστώς αναστολής ή φορολογικής αποθήκης, τις φύρες κ.ά.
Η εξέλιξη αυτή ενέχει και σημαντικές αμφίσημες παραμέτρους, όπως αυτήν της καταβολής ή όχι και με ποιο καθεστώς, του τρέχοντος ΕΦΚ, αφού θεωρητικά είναι αδύνατο να εκδοθεί νέα ΔΕΦΚΦ, που θα ήταν άλλωστε πλήγμα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για την εξέταση του αιτήματος και τον μηδενισμό του άδικου φόρου.
Είναι επιτακτικό επίσης αμέσως το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε σχετικές διευκρινίσεις προς τα οινοποιεία.
Άλλωστε, η ΚΕΟΣΟΕ αναμένει την καθαρογραμμένη την απόφαση του ΣτΕ, αφού σε αυτή μπορεί να περιλαμβάνονται επί μέρους στοιχεία που παρέχουν ενδεχομένως και άλλες δυνατότητες στον κλάδο.
Είναι γεγονός ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί έπληξε σχεδόν αποκλειστικά τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι κυρίως θα απελευθερωθούν από τα δεσμά του ΕΦΚ, τον οποίο κατέβαλλαν στο ακέραιο για όλες τις ποσότητες που διακινούσαν, μένοντας αμέτοχοι στο όργιο παραοικονομίας που συνεχίζει και στις μέρες μας. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία κυρίως των νησιών του Αιγαίου.
Μετά την εξέλιξη αυτή καλούμε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο, από έναν φόρο που μόνο έσοδα στέρησε από το ελληνικό Δημόσιο, δημιούργησε όμως παράλληλα νοοτροπίες που δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος».