Αλέξανδρος Μασσαβέτας στα «Ομηρείου Έργα»

Απρίλιος, μήνας αφιερωμένος Στον κόσμο που διαρκώς αλλάζει είναι αφιερωμένος ο Απρίλιος στο ομήρειο και στο πλαίσιο των δράσεων «Ομηρείου έργα» θα ταξιδέψουμε στον χρόνο και τον χώρο μέσα από τις αφηγήσεις του Αλέξανδρου Μασσαβέτα.

Ταξιδιωτικός συγγραφέας, γνήσιος περιηγητής, αλλά και ερευνητής των μικρών λεπτομερειών και των ιστοριών που αυτές κρύβουν, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας θα προσφέρει ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, με θέμα για τις άγνωστες πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού, και μια ανοιχτή διάλεξη για την ιστορία μιας ελληνόφωνης, πλην ετερόδοξης, κοινότητας της Πόλης και της Σμύρνης, τους Λεβαντίνους.

Στο σεμινάριομε τίτλο «Ρωμανία: η μεγάλη, αγαπημένη άγνωστη»ο συγγραφέας θα επιχειρήσει να ανατρέψει τη διαδεδομένη παρανόηση ότι η βυζαντινή τέχνη ταυτίζεται με –και περιορίζεται– στις φορητές εικόνες και την εκκλησιαστική παραγωγή και ότι ο πολιτισμός της Ρωμανίας βασίζεται στην απόρριψη της κλασικής αρχαιότητας. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή,12 Απριλίου 2019,στις 18:00στην αίθουσα συνεδρίωντου Ομηρείου.

Στη διάλεξημε τίτλο «Οι Λεβαντίνοι της Πόλης και της Σμύρνης: ένας ‘ετερόδοξος ελληνισμός’και το παιγνίδι των ταυτοτήτων» ο Μασσαβέτας θα ακολουθήσει την ιστορική διαδρομή της καθολικής αλλά ελληνόφωνης αυτής κοινότητας (με έμφαση στην ομάδα με καταγωγή από τα νησιά του Αιγαίου και τη Χίο), παρουσιάζοντας τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της (καθολικό δόγμα, πανσπερμία καταγωγών και ελληνοφωνία). Η διάλεξη θα λάβει χώρα το Σάββατο, 13/04/19,στις 18:30στην αίθουσα συνεδρίωντου Ομηρείου.

Το σεμινάριο και η διάλεξη του Αλέξανδρου Μασσαβέτα εντάσσονται στα «Ομηρείου έργα», δράσεις πολιτισμού που για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνει το Ομήρειο, φιλοδοξώντας να συνεισφέρει στην πολιτιστική ανανέωση του τόπου μας. Σας καλούμε και αυτό τον μήνα να συμμετάσχετε στα «Ομηρείου Έργα», ακολουθώντας τα ίχνη της αέναης περιπλάνησης του ανθρώπου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια