Αλλάζουν οι δικαστές στη Χίο, απέχουν οι δικηγόροι από τα καθήκοντά τους

Με έναν διαφορετικό τρόπο, εκείνον της αποχής από τα καθήκοντά τους, από το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2019, υποδέχονται οι δικηγόροι της Χίου τις ανακοινωθείσες αλλαγές στο δικαστικό σώμα της Χίου, με τις μεταθέσεις των δικαστών που υπηρετούν σήμερα και τις αφίξεις νέων.

Η ανακοίνωση των αλλαγών αυτών κινητοποίησε τους δικηγόρους του νησιού, οι οποίοι σε γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, αποφάσισαν αποχή διαρκείας, υποστηρίζοντας ότι υποβαθμίζεται η απονομή της δικαιοσύνης, επειδή οι δικαστές που έρχονται είναι νέοι χωρίς πείρα. Επισήμως, βεβαίως, ουδεμία ανακοίνωση έχει γίνει μέχρι στιγμής από τον Δ.Σ. Χίου, κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως προσεχείς ώρες.

Ποιοί φεύγουν και ποιοί έρχονται

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου (http://www.areiospagos.gr/) από τη Χίο φεύγουν η πρόεδρος πρωτοδικών κα Μαρία Τομπάζη, η οποία μετατίθεται κατά πληροφορίες στην Αθήνα, καθώς και οι πρωτοδίκες κ. Κώστας Αμπλιανίτης που μετατίθεται στην Ροδόπη, η κα Αγγελική Γκουτζίκα στην Ξάνθη, ο κ. Τιμόθεος Κοντοχρήστος στην Καλαμάτα και η κα Εμμανουέλα- Φωτεινή Κουρσοβίτη στην Χαλκίδα.

Νέος πρόεδρος πρωτοδικών Χίου αναλαμβάνει ο κ. Ευστάθιος Μερκούρης, προερχόμενος από το πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ τοποθετούνται στη Χίο ως πρωτοδίκες οι πάρεδροι κες Άννα Τσαντρούκη, Θεοδώρα Τραχανά, Ναταλία Σαμολή και Σωτηρία Φραγκάκη.

Στην θέση της παραμένει η εισαγγελέας κα Σπυριδούλα Σταυράτη, ενώ μετατίθεται στην εισαγγελία Κοζάνης ο αντιεισαγγελέας κ. Αθανάσιος Γεωργάκης και την θέση του καταλαμβάνει η αντιεισαγγελέας κα Αθηνά Πιτσουλάκη.

Πρόεδρος στο εφετείο Βορείου Αιγαίου τοποθετείται η νεοπροαχθείσα κα Ελένη Πολυχρόνου, εισαγγελέας εφετών τοποθετείται ο νεοπροαχθείς κ. Κωνσταντίνος Κουκούτσης και αντιεισαγγελέας η νεοπροαχθείσα και γνώριμη στη Χίο κα Εμμανουέλα Κετσιατζή.

Οι ενστάσεις των δικηγόρων της Χίου

Επισήμως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου ουδεμία έχει κάνει μέχρι στιγμής ανακοίνωση, ωστόσο είναι γενικά διάχυτη η άποψη περί υποβάθμισης της απονομής της δικαιοσύνης στο νησί, επειδή οι δικαστές που τοποθετούνται στην θέση εκείνων που φεύγουν είναι νέοι δικαστηριακά, κάτω της πενταετούς προϋπηρεσίας.

Παρατηρείται, ωστόσο, ότι οι τέσσερις πάρεδροι που έρχονται στη Χίο τοποθετούνται ως πρωτοδίκες και όχι ως πάρεδροι, δηλαδή δεν αποφοίτησαν μόλις από την Εθνική Σχολή Δικαστών, ενώ η εμπειρία τους είναι κάτι που κατά περίπτωση εξετάζεται και η οποία σε επίπεδο νομικών γνώσεων δεν μπορεί να αναλυθεί εν τω παρόντι, αλλά μόνον μέσα στο δικαστήριο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την απονομή της δικαιοσύνης.

Οι νέοι δικαστές που έρχονται στη Χίο σε ό,τι αφορά τις ποινικές υποθέσεις είναι δεδομένο ότι μπορούν να δικάσουν όλες τις υποθέσεις όλων των βαθμών (μονομελούς και τριμελούς), δηλαδή δεν υφίσταται κάποιο κώλυμα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Για τις αστικές υποθέσεις και ειδικότερα τις εφέσεις ειρηνοδικείου, όπου και μάλλον επικεντρώνονται οι ενστάσεις, όπου τυπικά προβλέπεται η πενταετής προϋπηρεσία, σημειώνεται ότι και σήμερα οι δικαστές που υπηρετούν στη Χίο είναι στην ίδια κατηγορία και είναι οι ίδιοι που δικάζουν όλες τις υποθέσεις και εκδίδουν τις σχετικές αποφάσεις.

Εν αναμονή, λοιπόν, της απόφασης της γενικής συνέλευσης του Δ.Σ. Χίου για την ακρίβεια και επί της ουσίας των ενστάσεων, που οδηγούν τους δικηγόρους του νησιού στη αποχή των καθηκόντων τους από το πρωί της Πέμπτης, 20 Ιουνίου 2019.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια