Άλλο ένα βραβείο γiα την ΕΜΧ

Άλλο ένα βραβείο, άλλη μια αναγνώριση για την ΕΜΧ έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα. Πρόκειται για τη βράβευση στα Bravo Sustainability Dialogue & Awards 2024 του προγράμματος «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος».

Το πρόγραμμα βραβεύτηκε στην κατηγορία Protection of Biodiversity στον πυλώνα «Περιβάλλον», αναγνωρίζοντας την αξία της καινοτομίας και της συνεργασίας στην προστασία του μοναδικού εθνικού θησαυρού της μαστίχας Χίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2024 στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπρόσωπων από τους 3 φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος (Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, ΑΠΘ & Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου).
Το βραβευμένο πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης δράσης «Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας», η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2023.
Εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη της μαστιχοκαλλιέργειας και έχει στόχο την ενίσχυση της παραγωγής μέσω της εκπαίδευσης 20 ειδικά καταρτισμένων μαστιχοπαραγωγών. Αυτοί θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της τεχνογνωσίας στα 24 μαστιχοχώρια της Χίου, ενισχύοντας τη μεταφορά γνώσεων και καινοτομίας στην τοπική κοινότητα.
Η δράση σχεδιάζεται και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Stavros Niarchos Foundation και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου Precious Drops – ELMA – Mastiha gum.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο», μέσω της επιμόρφωσης 20 επιλεγμένων, ειδικά καταρτισμένων μαστιχοπαραγωγών, σε συνεργασία με τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, την  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει στόχο να δημιουργήσει το πρώτο οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας για την καλλιέργεια της μαστίχας στο νησί της Χίου, από τον παραγωγό προς τον παραγωγό (peer to peer).

Το δίκτυο αυτό θα ωφελήσει κάθε ενδιαφερόμενο/η μαστιχοπαραγωγό από τα 24 μαστιχοχώρια που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Καθόλη τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου κάθε ενδιαφερόμενος/η μαστιχοπαραγωγός θα επιμορφώνεται σε αντικείμενα για την καλλιέργεια της μαστίχας – τα οποία περιγράφονται παρακάτω –  μέσω διαδραστικής μεταφοράς γνώσης και καινοτομίας. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών θα πραγματοποιείται μέσω ομάδων μεταφοράς που θα δημιουργηθούν ανά συστάδα χωριών, με σημείο αναφοράς τους 20 ειδικά καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 φάσεις υλοποίησης:

Η πρώτη φάση, περιλαμβάνει την επιλογή 20 μαστιχοπαραγωγών, από τα 24 Μαστιχοχώρια της Χίου, που διαθέτουν ήδη σχετική εμπειρία στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Κατά την διάρκεια αυτής της φάσης θα προετοιμαστούν   για να εκπαιδεύσουν τους μαστιχοπαραγωγούς της περιοχής τους, α. μέσα από ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών και εργαλείων παρακολούθησης μαθησιακών στόχων και β. μέσα από σεμινάρια εμβάθυνσης σε τεχνικά θέματα και καλλιεργητικούς χειρισμούς. Οι 20 επιλεγμένοι μαστιχοπαραγωγοί θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην περιοχή τους.

Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος, οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, με σημείο αναφοράς τους 20 επιλεγμένους επιμορφωτές μαστιχοπαραγωγούς της πρώτης φάσης, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τεχνογνωσία για την καλλιέργεια της μαστίχας, δημιουργώντας ομάδες μεταφοράς και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, σε συνεργασία με τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα μεταφέρονται από τους 20 επιλεγμένους μαστιχοπαραγωγούς, κρίσιμα ερωτήματα ή προβλήματα των παραγωγών στην  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, για επίλυσή τους. Η υλοποίηση αυτής της φάσης θα πραγματοποιηθεί ενδεικτικά μέσω θεωρητικών εκπαιδεύσεων από καθηγητές Πανεπιστημίου, επιδεικτικών αγρών, ενημερωτικών ημερίδων και άλλων δράσεων με ενεργή συμμετοχή των παραγωγών.