Τέλος στο «κλουβί», διαβεβαιώνει ρητά ο Γιάννης Αργυράκης

Ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι άθλιοι ξύλινοι οικίσκοι και το σιδηρόφρακτο «κλουβί» για τους μετανάστες, έδωσαν πριν λίγο ο λιμενάρχης Χίου κ. Γιάννης Αργυράκης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Μπελέγρης.

Η απόφαση κατάργησης των σιδηρόφρακτων ξύλινων οικίσκων, ως χώρου για την υποδοχή και προσωρινή κράτηση των μεταναστών, που καταφτάνουν στη Χίο, ελήφθη μετά από σχετικό σήμα, που εστάλη χθες από το υπουργείο Ναυτιλίας προς το λιμεναρχείο Χίου (Ξηλώνεται από το λιμάνι το «κλουβί» της ντροπής).

Ο κ. Αργυράκης σε σχετική ερώτησή μας, τονίζει ότι η απόφαση είναι δεδομένη, ο χώρος δεν θα χρησιμοποιηθεί για τους μετανάστες και διευκρίνισε ότι υπάρχει μια συνεννόηση με την αστυνομία, πώς θα διαχειρισθούν το πρόβλημα μαζικής εισόδου μεταναστών, δεδομένου ότι το κέντρο κράτησης Μερσινιδίου έχει περιορισμένη δυναμικότητα, η οποία δεν ξεπερνά τα 110 άτομα.

Ο κ. Μπελέγρης, επίσης, επιβεβαίωσε εκ νέου την απόφασή του ότι να απομακρυνθούν άμεσα τα κάγκελα και σε επόμενη φάση και το αργότερο εντός 10ημέρου και οι ξύλινοι οικίσκοι, οι οποίοι εξετάζεται να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των αλιευτικών καταφυγίων του νησιού.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της διαχείρισης τυχόν μεγάλου κύματος αφίξεων μεταναστών, ο κ. Αργυράκης πρόσθεσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης χώρων, όπως οι παλιές αποθήκες των μεταφορικών εταιρειών στην απαλλοτριωθείσα περιοχή του αεροδρομίου, αν και εφόσον αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ανάπτυξη του έργου.

Αυτό θα είναι απολύτως προσωρινό, ενδεχομένως για ένα εξάμηνο, έως ότου οριστικοποιηθούν μονιμότερες λύσεις, με εξασφάλιση χρηματοδότησης, για την κατασκευή κέντρου, ανάλογου με εκείνο που λειτουργεί στην Μυτιλήνη.

κλουβίμετανάστες