Αλληλέγγυοι Χίου: Αδιαφορεί η κυβέρνηση για την υγεία προσφύγων και ντόπιων

Την αδιαφορία της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και για τη λήψη υγειονομικών μέτρων θωράκισης του πληθυσμού του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ  και ταυτόχρονα όλου του ντόπιου πληθυσμού απέναντι στον κορονοϊό, καταγγέλλουν οι Αλληλέγγυοι της Χίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

Και να που όσοι φωνάζαμε για αποσυμφόρηση του καταυλισμού και για τις άθλιες συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες, για άλλη μια φορά είχαμε δίκιο. Τι θλιβερη δικαίωση όμως!
Μιλούσαμε για τις σκηνες 5 ατόμων , που μένουν 10 άτομα. Λέγαμε για τις τουαλέτες που δεν έχουν πάντα νερό. Για το τρεχούμενο νερό που δεν αρκεί ούτε για να κάνουν ντους, ούτε για να πλύνουν τα ρούχα τους οι άνθρωποι.  Φωτογραφισαμε τα λύματα που κυλούν εκεί που παίζουν τα παιδιά. Μιλήσαμε για τις ατέλειωτες ουρές στο φαγητό, στις υπηρεσίες κτλ. Αλλά η αντίδραση ήταν, απαξιωτική. Και πολλές φορές, ρατσιστικη “Καλά να πάθουν, αφού ήρθαν στην Ελλάδα απρόσκλητοι”.
Ανακοίνωση χειρόγραφη στην Βιαλ στις 31/7/20 επιβάλει την χρήση μάσκας παντού. Χωρίς ωστόσο να παρέχει μάσκες στους “φιλοξενούμενους”. Τους ζητούν να ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας, όπως αποστάσεις, ενώ κάθε μέρα για το φαγητό περιμένουν στην σειρά εκατοντάδες άτομα για ώρες.  Τους ζητούν να πλένονται “σχολαστικα” ενώ το σαπούνι στις τουαλέτες σπάνιο, το αντισηπτικό σπανιότερο. Δεν τους παρέχει αυτά τα είδη η Βιαλ αλλά δεν τους αφήνουν να βγουν εκτός καταυλισμού για να αγοράσουν.
Ιατρική περίθαλψη βασική! Ένας γιατρός για 4500 άτομα . Μια εθελοντική ιατρική ομάδα προσπαθεί να καλύψει τα κενά με λίγους εθελοντές. Οι ασθενείς που είναι θετικοί στον κοροναιο ζουν κλεισμένοι σε συνθήκες μεσαίωνα χωρίς επαρκή ιατρική φροντίδα, χωρίς τρεχούμενο νερό. Σχέδιο εάν νοσήσουν περισσότεροι δεν υπάρχει. Συνθήκες τρίτου κόσμου, συνθήκες ντροπής για τη χώρα.
Οι δε εργαζόμενοι στη Βιαλ αποτρέπονται να κάνουν το τεστ κορανοιου, ενιοτε απειλούνται εμμέσως, ο δε ΕΟΔΥ είναι πρακτικά ανύπαρκτος όπως και το υπουργείο μετανάστευσης που μόνο απευθείας αναθέσεις ξέρει να κάνει.
Και δεν είναι ότι δεν υπήρχε ο χρόνος η το χρήμα για να οργανωθούν και να  βελτιωθούν  όλα αυτά. Είναι που το όλο ζήτημα της δημιουργίας της Βιαλ ήταν από την αρχή προβληματικό. Και δεν έγινε καμία γενναία ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια να σταματήσει το κακό! Και να που φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Μια υγειονομική βόμβα για την οποία μόνο οι πρόσφυγες ΔΕΝ ευθύνονται.
Θα ήταν έτσι τα πράγματα αν οι 4500 άνθρωποι ήταν μοιρασμένοι σε μικρές δομές φιλοξενίας; Αν έμεναν σε σπίτια και σε διαμερίσματα; Φυσικά και όχι!
Το άμεσο ζητούμενο τώρα εν μέσω πανδημίας είναι η προστασία του προσφυγικού πληθυσμού όπως και όλων των κατοίκων του νησιού, η οποία είναι ανεπαρκής. Πράγμα όμως που όπως φαίνεται δεν ενδιαφέρει καθόλου τις αρχές του τόπου, δήμαρχο και περιφερειάρχη, αλλά ούτε και την κυβέρνηση!”
Αλληλέγγυοι ΧίουΒΙΑΛκορωνοϊόςπρόσφυγες