Άρχισαν να τους «ζώνουν τα φίδια» για την… λίμνη στην Χρήστου

Θολό παραμένει το τοπίο και αβέβαιο το μέλλον για το έργο της προέκτασης της οδού Ιωάννου Χρήστου προς την Φάρκαινα, στο αεροδρόμιο Χίου, όπου το εργοτάξιο παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Ο ανάδοχος του έργου, η εταιρεία ΟΔΕΥΣΗ Α.Ε., έχει σταματήσει τις εργασίες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων κι έκτοτε έχει κυριολεκτικά εξαφανισθεί από το εργοτάξιο, εμβάλλοντας σε μέγιστη ανησυχία την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χίου, που επιβλέπει το έργο.

Θεωρητικά οι εργασίες είχαν σταματήσει λόγω των εορτών και προκειμένου το προσωπικό να επιστρέψει στις οικογένειές του, αφού η εταιρεία δεν είναι χιώτικη, ενώ στην συνέχεια έγινε επίκληση των καιρικών συνθηκών και παρατάθηκε η απραξία.

Έκτοτε, συμπληρώνονται οσονούπω τρεις μήνες και η εικόνα είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνην του Ιανουαρίου, οπότε και είχαμε κάνει σχετικό ρεπορτάζ, με πλήρες φωτογραφικό υλικό.

Σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει, το εργοτάξιο είναι ακόμα λίμνη, δεν έχουν γίνει εργασίες απάντλησης των υδάτων και η τεχνική υπηρεσία του δήμου Χίου φαίνεται ότι βρίσκεται στο οριακό σημείο εξάντλησης όλων των ανοχών, πριν προχωρήσει στο επόμενο και εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενο βήμα, που θα είναι η κίνηση των διαδικασιών για την έκπτωση του αναδόχου.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι απλή υπόθεση, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του έργου, αφού πλέον θα καθηλωθεί επ΄ αόριστον με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα υπόλοιπα έργα του αεροδρομίου.

Τυπικά, με βάση την υπογραφείσα σύμβαση στις 21 Ιουνίου 2018, η ανάδοχος εταιρεία έχει προθεσμία 14 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου, ήτοι τον προσεχή Αύγουστο. Θα επικαλεσθεί καθυστερήσεις λόγω καιρού, αλλά και πάλι όσο και να πάρει πρέπει πριν το τέλος του 2019 να παραδώσει το έργο, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο.

Οι πρώτες εργασίες σκυροδέτησης και κατασκευής τεχνικών έργων άρχισαν την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Η δαπάνη για το έργο της οδού Χρήστου, το οποίο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 1,78 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται – μετά την έκπτωση στον διαγωνισμό – κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

αεροδρόμιοεργοτάξιο ΧρήστουΙωάννου ΧρήστουΧρήστου