Διεκόπη αιφνιδίως η σίτιση των προσφύγων

Βόμβα στο προσφυγικό ζήτημα έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, κρίνοντας ως παράνομες τις δαπάνες του Δημοσίου, για την παροχή τροφής και νερού στους προσωρινά κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ως λόγος προβλήθηκε ότι δεν έχει γίνει ο αναγκαίος προς τούτο διαγωνισμός ανάθεσης της τροφοδοσίας σε ιδιώτες προμηθευτές. Επίσης, έγινε γνωστό ότι το Δημ΄σιο θα ζητήσει την αναίρεση της συγκεκριμένης απόφασης, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών.

Έτσι, από χτες, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015, ακόμα και αυτό το ελάχιστο πιάτο φαγητού που πρόσφερε το ελληνικό κράτος σταμάτησε να παρέχεται και στο Μερσινίδι, φέρνοντας αντιμέτωπους με το φάσμα της πείνας εκατοντάδες πρόσφυγες στη Χίο και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα αλλά και τους αστυνομικούς ενώπιον ανεξέλεγκτων καταστάσεων που μπορούν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου, που έχει την ευθύνη για την σίτιση ενημερώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και μετανάστες να μένουν χωρίς φαγητό και νερό.

Την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015 και επειδή ο υπεύθυνος για την τροφοδοσία του Μερσινιδίου είχε ετοιμάσει το φαγητό, η δαπάνη καλύφθηκε από την περιφερειακή ενότητα Χίου, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, ενώ σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015, το σχετικό κόστος θα αναλάβει η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως ανέφερε στον astraparis.gr ο αστυνομικός διευθυντής Χίου κ. Δημήτρης Αυγερινός.

Ωστόσο, ο κ. Αυγερινός δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για την συνέχεια και το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε. Όπως εξήγησε, πάντως, η αστυνομία κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να εξασφαλιστεί έστω αυτή η ελάχιστη παροχή αν και πλέον το Δημόσιο σταματά τις πληρωμές στα συμβεβλημένα εστιατόρια του νησιού.

μετανάστες