Διεπιστημονική φιλοξενία στη Χίο οργανώνουν οι Caravan Project και ΔΗΩ

Οι οργανισμοί Caravan Project και ΔΗΩ συνεργάζονται για να δημιουργήσουν την πρώτη νομαδική διεπιστημονική φιλοξενία στο νησί της Χίου. Σε ετήσια βάση, έξι νέοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές προσκαλούνται στη Χίο για διάστημα 16 ημερών και διαμένουν όλοι μαζί σε έναν διαφορετικό οικισμό, με σκοπό να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και εν τέλει να αποκτήσουν δεσμούς με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η πρώτη διεπιστημονική φιλοξενία θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021 σε συνεργασία με τον ξενώνα Περλέα, με θεματική τον κάμπο της Χίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις επιλεγμένων ερευνητών και κατοίκων του Κάμπου, διαδρομές, επιτόπια έρευνα με υποστήριξη των διοργανωτών, απογεύματα συζητήσεων ανοιχτά στο κοινό και δύο ημέρες open studios, όπου θα παρουσιαστούν οι εν εξελίξει έρευνες-έργα στο κοινό της Χίου.

Οι καλλιτέχνες-ερευνητές διαμένοντας σε ένα κτήμα του Κάμπου έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να βιώσουν αυτόν το μοναδικό οικισμό εκ των έσω. Η βαθιά ιστορία του, η μοναδική αρχιτεκτονική, η μακρόχρονη καλλιέργεια των εσπεριδοειδών είναι τα στοιχεία που διαμόρφωσαν στον Κάμπο ένα παρελθόν που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αίγλη αλλά και εσωστρέφεια. Στο παρόν, η εγκατάλειψη των κτημάτων και των αρχοντικών, σε συνδυασμό με την αστική επέκταση, διαρρηγνύουν το μοναδικό χαρακτήρα του, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν πεδία έρευνας. Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες-ερευνητές καλούνται να ανταποκριθούν κριτικά, να ερευνήσουν, να μετασχηματίσουν τα παραπάνω υλικά κομίζοντας νέες οπτικές.

Παράλληλα, η διαδικασία της φιλοξενίας και του διαλόγου τεκμηριώνεται με διάφορα μέσα (κείμενο, εικόνες, ήχος, βίντεο) με σκοπό να δημιουργηθεί μια ετήσια έκδοση με τίτλο “Τα τετράδια της Χίου”.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ερευνητές 2021: Πέτρος Λώλης, Ηλέκτρα Μάιπα, Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Αλέξης Μαστιχιάδης, Βάλια Παπαστάμου, Fred Schmidt.

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, στις 7 μ.μ., οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες και ερευνητές θα παρουσιάσουν το έργο τους και θα γνωριστούν με το κοινό. Η παρουσίαση θα γίνει στο Περιβόλι, στον Κάμπο, μέσα στη Γιούρτα και η είσοδος είναι ανοιχτή προς όλους.

Caravan ProjectΔΗΩΚάμποςκάμπος Χίου
Comments (0)
Add Comment