Έδεσαν χειροπόδαρα στο κρεβάτι 17χρονο Χιώτη με αυτισμό σε νοσοκομείο της Αθήνας, καταγγέλλει ο ΠΣΑμεΑ

Ένα τραγικό περιστατικό με 17χρονο συμπολίτη μας με αυτισμό, μαθητή σε σχολείο της Χίου, φέρνει στην δημοσιότητα ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία (ΠΣΑμεΑ), καταγγέλλοντας ότι το παιδί είναι δεμένο χειροπόδαρα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου μεταφέρθηκε με εισαγγελική εντολή.

Το περιστατικό συνέβη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και παρενέβη η εισαγγελέας, ύστερα από σχετική παρέμβαση – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας – του σχολείου κι όχι – όπως αρχικά είχαμε γράψει – της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, η οποία – πάντως – ήταν πλήρως ενήμερη για το περιστατικό.

Ο ΠΣΑμεΑ σε σημερινή – Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 – ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι «το παιδί δέθηκε με ιμάντες χειροπόδαρα πάνω στο νοσοκομειακό κρεβάτι…», ενώ απαιτεί «να διερευνηθεί αυτό το περιστατικό που δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:                                                                         

Με εισαγγελική εντολή μεταφέρθηκε στην Αθήνα μέλος μας, μαθητής με αυτισμό, λόγω μη ελεγχόμενης συμπεριφοράς, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς ιατρούς και να του δοθεί κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Πληροφορηθήκαμε όμως για απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας και μεταφοράς του σε γνωστό ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπου στο πλαίσιο της ιατρικής παρέμβασης, το παιδί δέθηκε με ιμάντες χειροπόδαρα πάνω στο νοσοκομειακό κρεβάτι… Εύκολα φαντάζεται κανείς τις επιπτώσεις σε ένα παιδί με αυτισμό σε τέτοιες συνθήκες.

Απαιτούμε άμεσα να διερευνηθεί αυτό το περιστατικό που δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά. Αναδεικνύεται και πάλι η ουσιαστική έλλειψη ολοκληρωμένης κοινωνικής- κρατικής φροντίδας και πρόνοιας, έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης, θεραπευτικής προσέγγισης και εκπαίδευσης, σε περιπτώσεις ΑμεΑ, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, πρώτα και κύρια στο νησί μας. Η διαχείριση του αυτισμού αφορά όλες τις διαβαθμίσεις του και όχι μονάχα τις πιο ήπιες.

Ως Σωματείο στεκόμαστε συμπαραστάτες στην οικογένεια και το παιδί. Αγωνιούμε, γι’ αυτό και ζητάμε να απαντηθούν τα εξής:

– Υπό ποιες συνθήκες έγινε η μεταγωγή; Υπήρχε ανάλογο επιστημονικό προσωπικό στη συνοδεία;

– Γιατί δεν νοσηλεύτηκε στην ψυχιατρική κλινική Χίου;

– Έχουν ενημερωθεί σε ό,τι αφορά το συμβάν η διεύθυνση κοινωνικής μέριμνας και η κοινωνική σύμβουλος της Π.Ε. Χίου;

αυτισμόςΠΣΑμεΑψυχιατρείοψυχιατρικό νοσοκομείο