«Εμπόλεμη ζώνη» η παραλιακή της Χίου, «ροκανίσθηκε» και ο Ιούλιος (φωτό)

Ευτυχώς, που όσοι έρχονται για τουρισμό στη Χίο είναι γενναίοι και αποφασισμένοι, για τους ντόπιους δεν λέμε, έτσι κι αλλοιώς αποδεδειγμένα έχουν την υπομονή του Ιώβ, με όσα αντέχουν και δεν… μιλάνε.

Ουδόλως, λοιπόν επηρεάζονται αμφότερες οι κατηγορίες που ο παραλιακός δρόμος της Χίου, από την περιοχή της Φάρκαινας έως την στροφή για τον Καρφά (του αεροδρομίου περιλαμβανομένου, αλλά και των πέριξ δρόμων) εν μέσω τουριστικής περιόδου θυμίζουν εμπόλεμη περιοχή.

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά τουλάχιστον πέντε εργοτάξια, ενεργά ή ημιενεργά, έχουν καταστήσει κόλαση την καθημερινότητα των πολιτών που κινούνται στην περιοχή κι όλα δείχνουν ότι ο Ιούλιος «τρώγεται» αβλεπί, ενώ τον Αύγουστο ίσως κάτι να βελτιωθεί.

Η περιφερειακή ενότητα Χίου, που έχει την ευθύνη για τα έργα στην περιοχή της παραλιακής (μετατόπιση παραλιακής λόγω αεροδρομίου, έργα αποχέτευσης και πεζοδρόμια), είχε ανακοινώσει στις 8 Ιουνίου 2023 ότι από τις 12 Ιουνίου θα ετίθεντο σε εφαρμογή ευρύτερες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλο μήκος που προαναφέραμε, προκειμένου μία κι έξω να έκλεινε αυτό το μέτωπο.

Σήμερα, 17 Ιουλίου 2023, σχεδόν όλα τα έργα που τότε είχαν ανακοινωθεί ως εκτελούμενα και χρήζοντα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είναι ακόμα σε εξέλιξη, το ίδιο και οι ρυθμίσεις, δηλαδή απαγορεύσεις και δυσκολίες πρόσβασης, με συνέπεια οι οδηγοί να ξεκινούν οπλισμένοι με θάρρος και υπομονή, ενώ οι καταστηματάρχες στην ευρύτερη περιοχή να δίνουν ειδικές οδηγίες στους πελάτες τους πώς θα φτάσουν στον προορισμό τους.

Από την τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Χίου διευκρινίζουν ότι άμεσα, ίσως σήμερα, ίσως αύριο, να αρθούν οι απαγορεύσεις πρόσβασης από την περιοχή της Φάρκαινας προς το αεροδρόμιο και από την στροφή του Καρφά προς την πόλη της Χίου. Ωστόσο, τα έργα μετατόπισης της παραλιακής, όπου σήμερα γίνονται ασφαλτοστρώσεις, καθώς και εκείνα της αποχέτευσης και των πεζοδρομίων από το αεροδρόμιο και προς τα νότια, θα συνεχισθούν.

Τα άλλα εργοτάξια που επηρεάζουν και θα συνεχίζουν να επηρεάζουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή είναι:

– Το… στοιχειωμένο έργο της οδού Ιωάννου Χρήστου που κατασκευάζεται με αργόσυρτους ρυθμούς και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί πλήρως στην κυκλοφορία.

– Το έργο επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων του αεροδρομίου Χίου που ουσιαστικά έχει σταματήσει ελλείψει των κατάλληλων υλικών.

– Το έργο καθαίρεσης και ανακατασκευής του σταθμού του αεροδρομίου Χίου, που φαίνεται προσώρας να συνεχίζεται ομαλά.

αεροδρόμιοέργαέργα αεροδρομίουμετατόπιση παραλιακήςπαραλιακή