Επιχειρησιακό πρόγραμμα καλών… προθέσεων

Κατά πλειοψηφία και με τους ψήφους της μείζονος αντιπολίτευσης εγκρίθηκε το πρώτο στάδιο του πενταετούςς επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου Χίου.

Ένα κείμενο 380 σελίδων που σύμφωνα και με τον δήμαρχο κ. Μανώλη Βουρνού στη φάση αυτή αποτελεί κυρίως μια καταγραφή προβλημάτων και ζητημάτων τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος προς επίλυση.

Ο κ. Βουρνούς στην σύντομη παρουσίαση που επιχείρησε αναφέρθηκε σε τέσσερις άξονες προτεραιότητας που είναι οι εξής:

1. Βελτίωση της ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος.

2. Αναβάθμιση υπηρεσιών στον δημότη, σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η υγεία, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός, πρόνοια κ.ά.

3. Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση σε τομείς, όπως της πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης κ.ά.

4. Βελτίωση διοικητικών δομών σε σχέση με τους πολίτες και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

Σχέδιο – εργαλείο για το μέλλον

«Πρόκειται για ένα σχέδιο – ομπρέλα αναγκαίο να υπάρχει, που μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο εργαλείο για το μέλλον, αφού χωρίς αυτό, δύσκολα θα τύχουν χρηματοδότησης αναγκαία έργα και δράσεις που θα προκύψουν μελλοντικά», σημείωσε ο δήμαρχος, παραδεχόμενος – ωστόσο – ότι είναι απίθανο όλα όσα προβλέπονται σε αυτό να γίνουν πραγματικότητα μέσα σε μια πενταετία. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη εξήγησε ότι στη δεύτερη φάση, θα υπάρξει και η αναγκαία εξειδίκευση.

Παρά, ωστόσο, την τελική θετική ψήφο της αντιπολίτευσης, σκληρή ήταν η κριτική που ασκήθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης και τους συμβούλους της στο δημοτικό συμβούλιο, το απόγευμα της Τετάρτης, 30 Σεπτεμβρίου 2015, που χαρακτήρισαν αναγκαία την ύπαρξή του, αλλά «έκθεση ιδεών» το συγκεκριμένο που παρουσιάστηκε.

Χιακή Συμπολιτεία: Έλλειψη πολιτικού οράματος

Κριτική με αφορμή το σχέδιο αυτό άσκησε και η Χιακή Συμπολιτεία με την επικεφαλής της κα Ερμιόνη Φρεζούλη να εστιάζει κυρίως στην έλλειψη πολιτικού οράματος που αναδεικνύεται από αυτό.

«Αποτελεί μια καλή καταγραφή δεδομένων», τόνισε, εστιάζοντας στη συνέχεια στο έλλειμμα διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και ειδικά στα προβλήματα που έχει επιφέρει στη περιφέρεια του δήμου Χίου η εφαρμογή του «νόμου Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση

«Μπορεί να αναδεικνύονται τα προβλήματα, αλλά δεν υπάρχει εκτίμηση για το μέλλον ούτε αξιολόγησή τους. Όλα περιορίζονται σε γενικές αναφορές, ενώ απουσιάζουν οι ειδικές προβλέψεις για τη Χίο», τόνισε η κα Φρεζούλη, καλώντας την δημοτική αρχή να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην γνώμη των πολιτών και να προβλέψει – επιτέλους – αρμοδιότητες για τα τοπικά συμβούλια, που τώρα έχουν περιοριστεί σε ρόλο διακοσμητικό.

Παράλληλα, αναφορές έκανε στο συγκοινωνιακό ζήτημα σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και στο θολή άποψη της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της ανάπτυξης του τουριστικού μοντέλου που επιθυμεί .

Όσον αφορά, τελικά, την ψήφο των δύο συμβούλων της παράταξης ήταν το λευκό.

Λαϊκή Συσπείρωση: Έρχεται αύξηση της φορολογίας

Σε ανάλογο πλαίσιο ήταν και η κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον κ. Μάρκο Σκούφαλο να εστιάζει κυρίως στις συνέπειες από τον «νόμο Καλλικράτη», αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων που εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση, κυρίως σε θέματα φορολογίας.

Κατηγορώντας την δημοτική αρχή για πλήρη ταύτιση και εξυπηρέτηση αυτών των πολιτικών προέβλεψε την αύξηση της τοπικής φορολογίας, είτε μέσω των ανταποδοτικών, είτε με επιβολή νέων φόρων τοπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου Καλλικράτη και του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, ενώ χαρακτήρισε ως «τραγέλαφο» και «ανεδαφικά» υπό τις δεδομένες συνθήκες όσα αναφέρονται στο σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη και στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής. Ο κ. Σκούφαλος καταψήφισε το σχέδιο.

Μ. Βουρνούς: Ενεργοποιούμε ανενεργές δομές

Ο δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς, απαντώντας στην κριτική της Χιακής Συμπολιτείας σημείωσε ότι άμεσος στόχος είναι η ενεργοποίηση ανενεργών δομών και ανθρώπινου δυναμικού και έπεται η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων, ενώ παραδεχόμενος ουσιαστικά το κενό εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών το απέδωσε στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που επιβάλουν στην Τ.Α. οι καταστάσεις.

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις περί έλλειψη διάθεσης αποκέντρωσης των αποφάσεων, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής περιλαμβάνει αυτόν τον στόχο σε τομείς που μπορεί να συμβεί, όχι όμως σε θέματα ενιαίας πολιτικής, όπως είναι αυτό της τουριστικής ανάπτυξης.

Όσον αφορά την κριτική της ΛΑΣ απάντησε ότι ο δήμος Χίου είναι υποχρεωμένος να πορευτεί με τα εργαλεία που διαθέτει και ως τέτοιο χαρακτήρισε το πενταετές. «Χωρίς αυτό θα πετυχαίναμε λιγότερα από όσα μπορούμε με αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

δήμος Χίου