Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για την υγειονομική θωράκιση της Αμανης

Οι ελλείψεις στην υγειονομική κάλυψη της Αμανής αποτελούν το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή και συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

“Η περιοχή της Αμανής Χίου με κέντρο της τη Βολισσό, και τα γύρω χωριά-περίπου 17 – αποτελούνται από υπέργηρους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και επιβίωσης.

Η Βολισσός, ως κεφαλοχώρι είναι αυτή που διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανές τις όποιες υπηρεσίες της έχουν αφήσει οι κυβερνητικές πολιτικές διαχρονικά. Έχει αποψιλωθεί πλέον και από τραπεζικές υπηρεσίες και από το ταχυδρομείο πρόσφατα, ενώ το μεγαλύτερό της πρόβλημα εστιάζεται στις παροχές υγείας, ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες που και τα χωριά γεμίζουν από κόσμο και η ίδια αποτελεί λόγω της θέσης της κέντρο αναφοράς πολλών επισκεπτών.

Η πάγια πολιτική υποχρηματοδότησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, έχει ως αποτέλεσμα να θρηνεί η περιοχή θύματα, είτε γιατί δεν φτάνει έγκαιρα ο γιατρός είτε γιατί το ασθενοφόρο δεν έχει οδηγό εδώ και μια δεκαετία.

Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Βολισσό είναι υποστελεχωμένο. Ακόμη και από τις 6 οργανικές θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων που προβλέπει ο υπάρχων ελλιπής Οργανισμός, αυτή τη στιγμή  καλύπτονται μόνο οι δύο από ένα αγροτικό γιατρό και ένα μαιευτή.

Μετά την αποχώρησή του υπηρετούντος Ιατρού τον Οκτώβριο 2015, η θέση Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας δεν έχει πληρωθεί. Επίσης τα τελευταία 15 χρόνια κενή παραμένει ουσιαστικά η θέση ΤΕ Νοσηλευτικής, λόγω της απόσπασης που δικαιούται η νοσηλεύτρια για συνυπηρέτηση με ένστολο σύζυγο. Η επισκέπτρια υγείας βρίσκεται με συνεχή απόσπαση στο ΚΥ Χίου (πρώην ΙΚΑ).

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει οδηγός του ασθενοφόρου, με πρόσφατο τραγικό γεγονός  την απώλεια της ζωής ενός πυροσβέστη που υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ενώ ενεργούσαν προληπτικά ασφαλίζοντας το χώρο μετά την τελευταία φωτιά της περιοχής της Κατάβασης. Το ασθενοφόρο από Χίο έκανε μία ώρα να ανέβει, ενώ είναι γνωστό ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και τα λεπτά έχουν καθοριστική σημασία.

Με παρόμοιο τρόπο τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί άλλοι τρεις τουλάχιστον άνθρωποι.” αναφέρουν οι βουλευτές ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για:

  • Την πλήρη στελέχωση και ενίσχυση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στη Βολισσό με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των απαραίτητων ειδικοτήτων, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.
  • Να στελεχωθεί πλήρως το ΕΚΑΒ με τους αναγκαίους μόνιμους οδηγούς και λοιπό πλήρωμα, ώστε να καλύπτει την περιοχή όλο το 24ωρο.

 

ΑμανήΒολισσόςιατρείο Βολισσού
Comments (0)
Add Comment