Για «λίφτινγκ» του λιμανιού 45 εκατ. € και μια δεκαετία (;)

Στο ποσό των 45 εκατ. ευρώ προκοστολογούνται οι παρεμβάσεις στο λιμάνι της Χίου αν εφαρμοσθεί η προτεινόμενη λύση του master plan, που παρουσίασε ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χίου κ. Λευτέρης Παπαλάνης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Χίου, την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019.

Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάσθηκαν και οι δύο εναλλακτικές προτάσεις, από τρεις που ήταν αρχικά, εκ των οποίων η μία είναι η προτεινόμενη από τον κ. Παπαλάνη, κάτι που έγινε αποδεκτό ομοφώνως από το νέο Δ.Σ. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και εν συνεχεία θα δοθεί στην τεχνική υπηρεσία το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι κυκλοφοριακές μελέτες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο χρόνος υλοποίησης των δύο αυτών φάσεων (έγκριση master plan και μελετών) εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τα τρία έως τέσσερα χρόνια, ενώ άγνωστη είναι η συνέχεια, η οποία θα εξαρτηθεί από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων.

Πάντως, αν κανείς πει ότι συνολικά θα χρειαστεί μία δεκαετία, με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, θα είναι πολύ κοντά στους πραγματικούς χρόνους για μια τέτοιου μεγέθους τεχνική παρέμβαση σε ένα εν λειτουργία λιμάνι που βρίσκεται εντός της πόλης.

Συνοπτικά η προτεινόμενη εναλλακτική προβλέπει χώρο πρόσδεσης των επιβατηγών πλοίων στην περιοχή του ξενοδοχείου Χανδρή και εφεδρικά στην βόρεια πλευρά του λιμανιού (περίπου στην σημερινή, δημιουργία μεγάλων χερσαίων χώρων στην Φτωχειά Προκυμαία και και έμπροσθεν του τελωνείου και ακόμα μεγαλύτερων στην νότια πλευρά, χώρους στάθμευσης και αναμονής οχημάτων και στην νότια και στην βόρεια πλευρά, έξοδο των οχημάτων προς την περιοχή της Μπέλλα Βίστα και σημείο πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων, εξωτερικά της λιμενολεκάνης στη ανατολική πλευρά του λιμανιού προς τη περιοχή του ξενοδοχείου Χανδρή.

master planλιμάνι Χίου