Καταγγέλλουν τον εμπαιγμό για την επέκταση του αεροδρομίου Χίου οι φορείς του νησιού

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αναζητά άλλοθι στα έργα του δήμου Χίου και της περιφέρειας Βορείου Aιγαίου για τις καθυστερήσεις στην επανέναρξη των εργασιών επέκτασης του αεροδρομίου Χίου, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους εννέα φορείς του νησιού, μέσω της επιτροπής που έχουν συγκροτήσει για την παρακολούθηση ολοκλήρωσης εργασιών στις πύλες εισόδου του νησιού.

Οι υπολειπόμενες εργασίες δήμου και περιφέρειας, αναφέρουν στην σημερινή – Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 – ανακοίνωσή τους «δεν είναι αυτές που δημιουργούν καθυστέρηση στην επανεκκίνηση των εργασιών της επέκτασης του διαδρόμου, το πιθανότερο είναι να εμφανίζονται ως άλλοθι για την γενικότερη στασιμότητα που επικρατεί».

Καυτηριάζουν δε τις εξαγγελίες «των αρμοδίων, οι “υπογραφές – εγκρίσεις” όλο αναμένονται από στιγμή σε στιγμή, αλλά ποτέ δεν φθάνουν επίσημα στο νησί μας!».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 έγινε η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης για τις πύλες εισόδου στη Χίο. Κυρίαρχο θέμα ήταν η επανεκκίνηση των εργασιών για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης αεροσκαφών. Συζητήθηκε εκτενώς η επιστολή του κ. Μηταράκη με τις πέντε εκκρεμότητες του έργου.

Όσον αφορά τις εκκρεμότητες από πλευράς δήμου και περιφέρειας, ζητήθηκαν έγγραφες απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, διότι υπήρχε δέσμευση από πλευράς δήμου για περαίωση των εκκρεμοτήτων εντός 15 ημερών, όμως η χρονική περίοδος έχει ήδη παρέλθει.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι τελικά οι υπολειπόμενες εργασίες (ολοκλήρωση αγωγού διασύνδεσης παραλιακής και Χρήστου, διοικητική παραλαβή τοιχίου και τάφρου) δεν είναι αυτές που δημιουργούν καθυστέρηση στην επανεκκίνηση των εργασιών της επέκτασης του διαδρόμου, το πιθανότερο είναι να εμφανίζονται ως άλλοθι για την γενικότερη στασιμότητα που επικρατεί.

Όσον αφορά την αδειοδότηση δανειοθαλάμων από το Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τη διεύθυνση δασών Χίου, στάλθηκαν από την επιτροπή επιστολές προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά καιρούς από τα λεγόμενα των αρμοδίων, οι “υπογραφές – εγκρίσεις” όλο αναμένονται από στιγμή σε στιγμή, αλλά ποτέ δεν φθάνουν επίσημα στο νησί μας!

Τελικά, οι μήνες περνάνε, οι διαβεβαιώσεις με τις χρονικές δεσμεύσεις που δόθηκαν για επανεκκίνηση των εργασιών παρήλθαν, εκθέτοντας όσους τις έδωσαν.

Δυστυχώς, εξαντλείται η όποια υπομονή έχει απομείνει αφού φαίνεται ότι υπάρχει περιφρόνηση σε ένα κυρίαρχο θέμα για το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού μας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επιτροπή βλέποντας την συνέχιση της αδράνειας, θα προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των κατοίκων του νησιού.

* Ορθάνοικτα παραμένουν τα προβλήματα που αφορούν, εκτός της επέκτασης του διαδρόμου, το πάρκινγκ και η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων.

Οι υπογράφοντες

Φορέας Τουρισμού Χίου Κώστας Μούνδρος

Περιφέρεια Β. Αιγαίου Παντελής Βρουλής

Δήμος Χίου Γεώργιος Χριστάκης

Επιμελητήριο Χίου Παντελής Λεγάτος

Σύλλογος Επαγγελματιών Καρφά, Αγίας Ερμιόνης, Μέγα Λιμνιώνα Γιάννης Σιδεράτος

Ένωση Ξενοδόχων Χίου Μίτση Παϊδούση – Αυγερινού

Σωματείο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χίου Κωνσταντίνος Βεζέρης

Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Γεώργιος Μυλωνάδης

Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Γεώργιος Ατσάλης

Αεροδρόμιο Χίουεπέκταση αεροδρομίου