Καθήλωσε χιλιάδες Χιώτες το «60΄ Ελλάδα» στα μαστιχοχώρια (βίντεο)

Καθήλωσε χιλιάδες Χιώτες η εκπομπή «60΄ Ελλάδα», που προβλήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 26 Νοεμβρίου 2015, από την τηλεόραση του Alpha και αυτή τη φορά ήταν αφιερωμένη στα νοτιόχωρα της Χίου.

Ο Νίκος Μάνεσης με την γνωστή οικειότητα και αμεσότητά του μίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες των χωριών, έδωσε αναφορά και στοιχεία στην ιστορία τους, στην μαστιχοκαλλιέργεια, σε επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά και στα μικρά και μεγάλα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής.

Όσοι δεν μπόρεσαν να δουν την εκπομπή έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πλήρες βίντεο που ακολουθεί:

Παρακάτω διαβάστε τι αναφέρεται στην ιστοσελίδα alphatv.gr για την συγκεκριμένη εκπομπή:

Το 4ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στη Νότια Χίο.

Το Νότιο τμήμα της Χίου μοιάζει σαν να έχει βγει μέσα από σελίδες παραμυθιού. Δεσπόζουν τα μεσαιωνικά χωριά, οι λεγόμενες καστροπολιτείες, με σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο για να αμύνονται κατά των πειρατών του παρελθόντος.

Οι ιστορίες ξετυλίγονται…

Στα Μεστά, το μεγαλύτερο μεσαιωνικό  χωριό, ο μαθηματικός έγινε ξενοδόχος, το ζευγάρι από το Κολωνάκι ασχολείται με τον αγροτουρισμό, ενώ ο Πορτογάλος Βιολόγος από την Μαδέρια αγάπησε νησί και γυναίκες και έμεινε…

Στο Πυργί, εάν φωνάξεις Κολόμβος, οι μισοί κάτοικοι θα γυρίσουν γιατί έχουν αυτό το επώνυμο και θεωρούν ότι είναι συγγενείς του Χριστόφορου Κολόμβου που πέρασε από τη Χίο. Λίγο μακρύτερα στους Φανούς, ο υπέροχος ναός του Απόλλωνα σου δημιουργεί θαυμασμό αλλά και θλίψη, γιατί από τις αρχαίες πέτρες οι νεοέλληνες έχουν φτιάξει μάντρες που οριοθετούν τα χωράφια τους….

Και όπου κοιτάξεις, το χρυσάφι του νησιού, η μαστίχα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, παρακολουθούμε τη συγκομιδή μαζί με τους 20χρονους νέους αγρότες της περιοχής. Από τη στιγμή που «πληγώνεις» το δέντρο για να «δακρύσει» μέχρι το πλύσιμο της μαστίχας στη θάλασσα. Μόλις νυχτώσει, ο 9χρονος καραγκιοζοπαίχτης συγκεντρώνει βλέμματα και πιτσιρίκια σε μια δωρεάν παράσταση, κοντά στο λιμάνι των Μεστών, ένα από τα πλέον σύγχρονα λιμάνια της Ελλάδας, που όμως παραμένει «φάντασμα» λόγω της «ασφυξίας» που προκαλεί το λιμάνι της Χίου.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας, βρίσκουμε τους Αθηναίους που άφησαν πρωτεύουσα και κρίση για να χτίσουν στο νησί το μέλλον τους. Όπως το ζευγάρι με τα 4 παιδιά στους Ολύμπους και τον βιοτέχνη ζυμαρικών στη Βέσσα.

Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει ασταμάτητα εικόνες και ιστορίες αλλά και ένα… καζάνεμα διαφορετικό από τα άλλα, καθώς το τσίπουρο γίνεται από σύκο. Διαφορετικό ήταν και το γλέντι που ακολούθησε.

Τέλος, μαθαίνουμε γιατί οι ταράτσες ήταν πολύτιμες στα μεσαιωνικά χωριά αλλά και ποιος είναι ο τελευταίος αγγειοπλάστης της Νότιας Χίου.

τουρισμός