Κινηθείτε γρήγορα για την ΒΙΑΛ, ζητούν από τον Μηταράκη οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Την λήψη σειράς αναγκαίων μέτρων για τη αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, ζητούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Χίου, που συναντήθηκαν για τον σκοπό αυτόν την περασμένη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020.

Σε επιστολή τους, που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος και με την οποία εξέφρασε την διαφωνία του ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΣ κ. Γιώργος Αμπαζής, προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, διατυπώνονται τα ακόλουθα αιτήματα:

1. Την διάθεση μηχανημάτων και όσων τεστ απαιτούνται, με σκοπό τον έλεγχο όχι μόνο του συνόλου των μεταναστών αλλά και των εργαζομένων στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

2. Άμεση ταυτοποίηση και καταγραφή του συνόλου των μεταναστών που διαμένουν εκτός ΒΙΑΛ και τον έλεγχό τους με τεστ.

3. Παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε κέντρο στο ΚΥΤ, το οποίο θα διαθέτει το απαραίτητο ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά τεχνολογικό εξοπλισμό.

4. Αξιοποίηση του προσωπικού που διαθέτει ο ΕΟΔΥ στη Χίο για ουσιαστική συνδρομή με πραγματοποίηση τεστ και βοήθεια στο νοσοκομείο της Χίου.

5. Άμεση προμήθεια ασθενοφόρου και επάνδρωσή του, με διαδικασία κατεπείγουσας ανάγκης, από το υπουργείο σας, για το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα κι αποτελεσματικά οι μεταφορές ασθενών από την δομή στο νοσοκομείο της Χίου και να μην επιβαρύνεται η ήδη επιβαρυμένη κίνηση των ασθενοφόρων του νοσοκομείου.

6. Οι δαπάνες για τις δράσεις αντιμετώπισης να διέπονται από διαδικασίες κατεπείγοντος, προκειμένου να επιτυγχάνεται άμεση υλοποίηση αυτών και ανάλογη αποτελεσματικότητα.

7. Την άμεση απόδοση της χρηματοδότησης των 299.000 ευρώ προς την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την ανάληψη δράσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID – 19, τα οποία έχουν ήδη αργήσει.

Καταλήγει δε η επιστολή με την επισήμανση ότι «οφείλει, λοιπόν, η πολιτεία να ανταποκριθεί άμεσα στην αντιμετώπιση του διαφαινόμενου προβλήματος, με τη λήψη όλων των μέτρων που θα διαφυλάξουν την υγεία όλων. Σε αντίθετη περίπτωση, εγκυμονεί ο κίνδυνος συνολικής ανατροπής των δεδομένων τόσο σε υγειονομικό όσο και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο».

αντιπεριφερειάρχης ΧίουΒΙΑΛκορωνοϊόςΝότης Μηταράκης