Κλείνει την Δευτέρα και θα ξανανοίξει το 2029 ανακαινισμένο το αρχαιολογικό μουσείο Χίου

Κλειστό για το κοινό από την προσεχή Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 και για τουλάχιστον πέντε χρόνια θα παραμείνει το αρχαιολογικό μουσείο Χίου, λόγω της έναρξης των εργασιών του εκσυγχρονισμού του, της κατασκευής επεκτάσεών του και της προετοιμασίας της νέας επανέκθεσης αρχαιοτήτων σε αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την εφορεία αρχαιοτήτων Χίου.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, στο αρχαιολογικό μουσείο θα υλοποιηθούν έργα προϋπολογισμού περίπου 17 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, τα οποία και είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στις 17 Ιανουαρίου 2023.

Για τις ανάγκες επέκτασης του μουσείου παραχωρήθηκε από τον δήμο Χίου στο υπουργείο Πολιτισμού η έκταση των 8,5 στρεμμάτων, όπου και θα αναπτυχθούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, με τις οποίες θα διπλασιασθεί  ο εκθεσιακός και αποθηκευτικός χώρος του μουσείου.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου (17.1.2023) ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είχε ορισθεί στο τέλος του 2025.

Αυτό, διευκρινίζεται από την εφορεία αρχαιοτήτων Χίου, αφορά το κτιριακό έργο, ενώ για την προετοιμασία και την επανέκθεση θα απαιτηθεί περίοδος τουλάχιστον δύο ετών, άρα συνολικά πέντε και πλέον χρόνια, δηλαδή περί το 2029.

Τα έργα της επανέκθεσης δεν περιλαμβάνονται στον προαναφερόμενο προϋπολογισμό του έργου και ήδη εκ μέρους της εφορείας αρχαιοτήτων Χίου γίνονται προσπάθειες, ώστε να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι προς τούτο πόροι.

Στην σημερινή, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, ανακοίνωσή της η εφορεία αρχαιοτήτων Χίου σημειώνει τα ακόλουθα:

«Το έργο προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια από σήμερα και θα αποδώσει στο κοινό ένα νέο, σύγχρονο μουσείο αντάξιο του πλούσιου παρελθόντος της Χίου.

Ευχαριστούμε το κοινό και τις χιλιάδες των επισκεπτών που τίμησαν με την παρουσία τους το αρχαιολογικό μουσείο από το έτος 1999, οπότε εγκαινιάσθηκε η έκθεση που φιλοξενείται μέχρι σήμερα και σχεδιάστηκε από την αείμνηστη Αγλαΐα Αρχοντίδου, τότε προϊσταμένη της Κ΄ εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Μυτιλήνης.

Δεσμευόμαστε για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την λειτουργία ενός σύγχρονου μουσείου που θα επιτελεί τον πολλαπλό ρόλο του ως πολιτιστικού οργανισμού».

αρχαιολογικό μουσείο Χίουεφορεία αρχαιοτήτων Χίου