«Κουτρουλόμυλοι» για φέτος τα Μυλαράκια

Το λαβωμένο τοπόσημο της Χίου, οι τέσσερις μύλοι στην περιοχή των Ταμπάκικων, οι επονομαζόμενοι και Μυλαράκια, το εφετινό καλοκαίρι θα υποδέχονται τους επισκέπτες του νησιού χωρίς τα ξάρτια και τις αντένες τους.

Η ζημιά που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ισχυρούς βοριάδες μάλλον αποδείχθηκε μεγαλύτερη της αρχικής εκτίμησης, με αποτέλεσμα την επανεκτίμηση των επισκευαστικών εργασιών και την καθυστέρηση της έναρξής τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά είχε φανεί ζημιά σε έναν από τους μύλους, στον προτελευταίο προς την θάλασσα, του οποίου οι αντένες είχαν πέσει, ενώ ζημιά διαπιστώθηκε και στον κεντρικό άξονα.

Ωστόσο, μια προσεκτικότερη εξέτασή τους από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χίου αποκάλυψε ότι ο ξύλινος εξοπλισμός και στους τέσσερις μύλους είχε υποστεί διάβρωση και χρειαζόταν αντικατάσταση.

Για τον σκοπό αυτό τον Απρίλιο του 2018 η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου αποφάσισε την διάθεση ποσού 23.400 ευρώ και το έργο ανετέθη στον ειδικό για τέτοιου είδους έργα κ. Τάκη Μωράκη.

Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι αυτό ήταν και σύντομα θα επανήρχοντο οι μύλοι στην προτέρα και καλύτερη κατάσταση απεδείχθη και πάλι ότι υπήρχαν προβλήματα στα ξύλα στα οποία εδράζεται ο άξονας των μύλων, οπότε πάλι από την αρχή, θα χρειαστεί πρόσθετη πίστωση και φυσικά και περισσότερος χρόνος.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι εργασίες δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τον προσεχή Οκτώβριο, εξ ου και το προαναφερθέν ότι για εφέτος το τοπόσημο της Χίου δεν θα προσελκύσει ιδιαίτερα τα κλικ των φωτογραφικών μηχανών των επισκεπτών του νησιού.

Ωστόσο, μέσα σε όλα τα κακά υπάρχει κι ένα καλό στην όλη υπόθεση, αφού προωθείται με άλλη διαδικασία η προμήθεια ειδικών πανιών που θα τοποθετηθούν στους μύλους κι έτσι δεν θα είναι γυμνοί, μόνο τα ξάρτια τους να βλέπουν στον ουρανό.

Οπότε δεν θα έχουν, πλέον, σε τίποτα να ζηλέψουν τους μύλους της… Ολλανδίας.

ΜυλαράκιαμύλοιΤαμπάκικατοπόσημο Χίου