Λαθροχειρία στο σήριαλ «Κιοσέμ»

Σε μέγιστη λαθροχειρία και παραχάραξη των μέχρι σήμερα γνωστών ιστορικών δεδομένων προέβησαν οι υπεύθυνοι της παραγωγής του πολυδιαφημισμένου τουρκικού σήριαλ «Σουλτάνα Κιοσέμ», σκηνές του οποίου γυρίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι στη Χίο.

Συγκεκριμένα, ενώ οι σκηνές του σήριαλ και μάλιστα πολλές γυρίστηκαν στη Χίο, στο βίντεο αναφέρεται ότι τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν στην Κεφαλλονιά! Ιστορικά δε είναι γνωστό ότι για την καταγωγή της Αναστασίας, που απήχθη από τον σουλτάνο και έγινε η «Σουλτάνα Κιοσέμ», όλες οι πηγές αναφέρουν την Τήνο και την Χίο, με επικρατέστερη τη Χίο.

Στο θέμα και πιο συγκεκριμένα στο βίντεο της παραγωγού εταιρείας TIMS, που ανεβάσαμε στον astraparis.gr το περασμένο Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015, αντί για τη Χίο γράφει Κεφαλλονιά (Kefalonya Adasi 1603) και μάλιστα σε πολλά σημεία της σειράς.

Η αλήθεια είναι ότι το εντοπίσαμε στην αρχή των γυρισμάτων που έγιναν στη Χίο, πλην – όμως – λόγω της προχωρημένης ώρας δεν το σπουδαιολογήσαμε και κακώς, όπως αποδεικνύεται.

Τα Μυλαράκια της… Κεφαλλονιάς και στο βάθος η Τουρκία!

Χονδροειδής παραχάραξη των ιστορικών στοιχείων

Ωστόσο, η λαθροχειρία δεν πέρασε απαρατήρητη από αναγνώστες μας και μάλιστα ένας εξ αυτών ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χίου κ. Κλέαρχος Χρύσης, όταν το είδε έγινε κυριολεκτικά… Τούρκος. Ασχολήθηκε επί αρκετές ώρες με το βίντεο και γενικά την υπόθεση, όπως – άλλωστε – είχε ασχοληθεί και είχε αφιερώσει χρόνο για να διευκολύνει τα γυρίσματα στην περιοχή των Νενήτων.

Σε επικοινωνία που είχε με τον astraparis.gr, μάς επεσήμανε την παραποίηση και εξέφρασε την αγανάκτησή του, γιατί έγινε αυτή η λαθροχειρία, ενώ εκ μέρους του δήμου Χίου και των άλλων τοπικών αρχών παρασχέθηκαν όλες οι δυνατές διευκολύνσεις στους υπεύθυνους της παραγωγής.

Επιπλέον, ιστορικά ουδαμώς προκύπτει η οποιαδήποτε σχέση των Επτανήσων και της Κεφαλλονιάς ειδικότερα με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Να σημειώσουμε ότι γυρίσματα έγιναν στον ξενώνα «Αστρακιά» στον Κάμπο της Χίου, στην πλατεία και σε δρόμους των Μεστών και στα Μυλαράκια  (Μύλοι), κοντά στο νοσοκομείο Χίου, καθώς και στη περιοχή των Νενήτων.

Το ενδεχόμενο λάθους εκ μέρους των συντελεστών της παραγωγής και ειδικότερα της εταιρείας TIMS θεωρείται απίθανο. Ως εκ τούτου, οφείλει άμεσα να εξηγήσει για ποιο λόγο έγινε αυτή η λαθροχειρία. Και σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι και δηλώνουμε ότι θα δημοσιεύσουμε την οποιαδήποτε εξήγηση δοθεί και θεωρηθεί επαρκής και τεκμηριωμένη.

Ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καράλης, ο οποίος είχε κυριολεκτικά τρέξει για να βοηθήσει τους Τούρκους στις άδειες και στην υπέρβαση γραφειοκρατικών διαδικασιών, εξέφρασε την απορία του. Πλην – όμως – είναι δεδομένο ότι ο δήμος Χίου, καθώς και οι άλλες τοπικές αρχές που συνέδραμαν στα γυρίσματα νομιμοποιούνται να ζητήσουν – τουλάχιστον – εξηγήσεις και άμεση επανόρθωση.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων φαντάζει επιεικώς κοροϊδία η αναφορά ευχαριστιών σε ανθρώπους που συνέβαλαν στα γυρίσματα του σήριαλ στη Χίο, ενώ η προσδοκώμενη προβολή του νησιού με συνακόλουθα οφέλη για τον τουρισμό του μάλλον απεδείχθησαν φρούδες ελπίδες.

σήριαλσουλτάνα