Λάβαρο επανάστασης από τις τοπικές κοινότητες, οργανώνονται σε δίκτυο

Δεν πάει άλλο, στην υποβάθμιση του ρόλου των κοινοτήτων, φωνάζουν οι πρόεδροι που πλέον οργανώνονται διεκδικώντας να αποτελούν και να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις κοινότητες τους και να μην είναι οι “γλάστρες” της αυτοδιοίκησης.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν γνωστοποιούν τη δημιουργία Δικτύου Κοινοτήτων Χίου στο οποίο μέχρι στιγμής συμμετέχουν 31 κοινότητες της Χίου καλώντας και τις υπόλοιπες κοινότητες να γίνουν μέλη του δικτύου.

“Αρκετοί Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Χίου ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων συναδέλφων Κοινοτήτων ανά την Ελλάδα πήραμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια δημιουργίας φορέα που θα εκπροσωπεί συνολικά το σύνολο των Κοινοτήτων της Χίου. Μια προσπάθεια που κρίνεται επιτακτική για να αποκτήσουν οι Κοινότητές μας Φωνή και να διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν σε εμάς και τους Δημότες που εκπροσωπούμε.

Το κείμενο της ίδρυσης του δικτύου

Η υποβάθμιση που βιώνουμε είναι πρωτοφανής. Στην ουσία δεν υπάρχουμε, αφού δεν διαθέτουμε ΑΦΜ, ούτε μια απλή σφραγίδα να θεωρούμε το γνήσιο της υπογραφής ενός συμπολίτη μας που αδυνατεί να μεταβεί σε Α.Τ. ή ΚΕΠ. Έχουμε καταντήσει οι υπηρέτες και “επαίτες” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειωτέον ότι πρώτοι εμείς είμαστε οι δέκτες ΚΑΘΕ είδους αιτήματος των Δημοτών μας, αναγκασμένοι στη συνέχεια να παρακαλάμε για την υλοποίησή του, αφού δεν έχουμε καμία αποφασιστική αρμοδιότητα παρά μόνο συμβουλευτική.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από σειρά τροπολογιών και νομοθετημάτων που υποβαθμίζουν τις Κοινότητες και οδηγούν στην ουσιαστική κατάργηση και μετατροπή τους σε διακοσμητικό στοιχείο.

Η ομάδα στόχο έχει την δικτύωση των Προέδρων και Συμβούλων όλης της Χίου. Οι αλλαγές που έχει υποστεί η νομοθεσία της αυτοδιοίκησης έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην λειτουργία των Κοινοτήτων. Στόχος της ομάδας να δημιουργηθεί ένα άτυπο Δίκτυο Κοινοτήτων όλου του Δήμου με ικανή αντιπροσώπευση από όλο το νησί, ώστε να διατυπώσει τα προβλήματα, τις ανάγκες καθώς και προτάσεις για το μέλλον του πυρήνα της Ελληνικής κοινωνίας, την Κοινότητα.

Σας καλούμε όλους να γίνετε μέλη της ομάδας, ώστε να μπορέσουμε να συντονιστούμε και να προχωρήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν καθώς και στην αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοτήτων.

Σας αναφέρουμε επίσης ότι πανελλαδικά στο Facebook υπάρχει η ομάδα “ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” της οποίας είμαστε μέλη και ήδη έχει προβεί στην αποστολή επιστολής προς τον Υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ υπογεγραμμένης από αρκετές εκατοντάδες Προέδρους από όλη την Ελλάδα με θέμα την ισότιμη συμμετοχή στον διάλογο για την “Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους”

Ήδη από την πρώτη μέρα προσπάθειας δημιουργίας του Δικτύου, 09-01-2021, αρκετοί Πρόεδροι Κοινοτήτων έχουν δηλώσει συμμετοχή και αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο., αναφέρει στην επιστολή της η Συντονιστική Επιτροπή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν αρχικά οι εξής κοινότητες:

 

δίκτυο κοινοτήτωνκοινότητεςχωριά