Λήγει η ομηρία των εργαζομένων της Πελινναίον;

Σε μια ύστατη προσπάθεια καταφεύγουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας «Πελινναίον», οι οποίοι βρίσκονται σε πολύμηνη ομηρία, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και της άρνησης της διοίκησης να προβεί στην απόλυσή τους.

Πρακτικά, η απόλυση σημαίνει ότι έχουν άμεσα την δυνατότητα να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα έως ότου ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας. Το πρόβλημα αφορά πέντε εργαζόμενους, καθώς ένας ακόμα βρήκε εργασία.

Όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο δημοσίευμά μας η γαλακτοβιομηχανία βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, με τις υποχρεώσεις να αγγίζουν, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, η εξαφάνιση (κυριολεκτικά) του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου κ. Ηλία Κλεισσά, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του προέδρου στον εαυτό του (!) τους έχει αποστερήσει αυτή τη δυνατότητα και δεν φαίνεται στον ορίζοντα άμεσα η προοπτική εξομάλυνσης των διοικητικών πραγμάτων της εταιρείας.

Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 έληξε η προθεσμία που από τον περασμένο Μάρτιο έθεσαν με εξώδικό τους οι εργαζόμενοι στην διοίκηση της επιχείρησης να τους εξοφλήσει τα δεδουλευμένα και να ομαλοποιηθεί η εργασιακή τους σχέση.

Από τότε έως σήμερα, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Χίου, γίνονται επαφές με την Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να βρεθεί λύση και να ενταχθούν από τον Ιούλιο στο ταμείο ανεργίας. Όλα δείχνουν ότι μάλλον κάτι τέτοιο θα γίνει τηρουμένων κάποιων προϋποθέσεων, χωρίς να αποκλείεται και προσφυγή για την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης, ενώ σε ό,τι αφορά τις οφειλές της επιχείρησης θα ακολουθηθούν οι συνήθεις και κατά κανόνα χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες των αγωγών.

 

γαλακτοβιομηχανίαΠελινναίον