Με Μαρία Φαραντούρη, Τάνια Γιαννούλη, Σοφία Σαρρή και διεθνούς φήμης σολίστ στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Η έκτη έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 13 Αυγούστου σε διαφορετικές τοποθεσίες της Χίου, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με διεθνείς παραγωγές, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και ευρεία γκάμα ρεπερτορίου, που περιλαμβάνει από ρεμπέτικο και παραδοσιακά ακούσματα μέχρι έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Όπως κάθε χρόνο, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου αναδεικνύει τα φυσικά τοπία και την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε τοποθεσίες με ιστορική σημασία, ενώ φιλοξενεί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν διαφορετικά μουσικά είδη, μεταξύ των οποίων η Μαρία Φαραντούρη, ο Taner Akyol, η Τάνια Γιαννούλη, η Σοφία Σαρρή και διεθνούς φήμης σολίστ κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Επιπλέον, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί και μια συναυλία σε συνεργασία με το διεθνές project Outernational, ενώ το φεστιβάλ θα τιμήσει με εκδηλώσεις του τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Κοινός τόπος όλων των φετινών εκδηλώσεων, το ταξίδι πέρα από τους ορίζοντες. Το ταξίδι αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν για πάντα τον τόπο τους, αυτών που διέσχισαν τους ωκεανούς αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αυτών που ταξιδεύουν νοητά στον χώρο και στον χρόνο με όχημα τη μουσική, τους πολίτες του κόσμου, που με την ορμή, τη δύναμη και την ελευθερία που χαρίζει η μουσική πέρασαν σύνορα που έμοιαζαν απροσπέλαστα. Η έκτη έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου τιμά αυτούς τους «ταξιδιώτες» και τους ακολουθεί στα ταξίδια και στις αναζητήσεις τους.

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Τετάρτη 3 Αυγούστου | Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, Κάμπος Χίου | ώρα: 21:00

Αλληλεγγύη – Concert in motion & Εγκαίνια βίντεο-εγκατάστασης

Αλληλεγγύη – Words in motion 

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με το project «Αλληλεγγύη» της Γερμανίδας εικαστικού και stage designer, Barbara Ehnes. Πρόκειται για μια βίντεο-εγκατάσταση, παραγωγή του φεστιβαλ Ruhrtriennale/2019, που παρουσιάζει ενεργούς πολίτες από διαφορετικές χώρες να καταγράφουν τη δική τους ερμηνεία για την αλληλεγγύη. 

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μια συναυλία που συνδέει το ρεμπέτικο, όπως αυτό διαμορφώθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα λιμάνια της Ελλάδας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με τη σύγχρονη μουσική. Στη συναυλία θα συμπράξουν το σύνολο σύγχρονης μουσικής hand werk από την Κολωνία και Χιώτες μουσικοί σε ανα- και επανα- συνθέσεις ρεμπέτικων κομματιών του Λευτέρη Βενιάδη. 

Στη συναυλία συμπράττουν το σύνολο σύγχρονης μουσικής hand werk: Heni Hyunjung Kim, κλαρινέτο | Niklas Seidl, τσέλο | Filip Eraković, ακορντεόν και οι Χιώτες μουσικοί: Μανώλης Στάθης, μπουζούκι | Σταμάτης Πούπαλος, βιολί | Μάρκελλος Πούπαλος, ούτι, λαούτο, κιθάρα | Κυριακή Πιπίδη, φωνή. Συμμετέχουν επίσης μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου υπό τη διδασκαλία Μιχάλη Πιλαβά και παιδιά πρόσφυγες που έχουν παρακολουθήσει το ετήσιο εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά πρόσφυγες, σε διδασκαλία της Ανδριάννας Νεαμονίτη.

Η βίντεο-εγκατάσταση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι τις 13 Αυγούστου (ώρες: 18:30-21:00).

Πέμπτη 4 Αυγούστου | Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου | ώρα: 21:00

Συναυλία Κλασικής Μουσικής με τους: 

Stephan Mörth, κλαρινέτο | Cenk Sahin, γαλλικό κόρνο | Αχιλλέα Λιαρμακόπουλο, τρομπόνι | Όλγα Holdorff Μυριαγκού, βιολί | Ebru Yerlikaya, βιολί | Josephine Range, βιόλα | Vladimir Waltham, τσέλο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου εντάσσει στο πρόγραμμά του μια συναυλία κλασικής μουσικής στην οποία θα συμπράξουν διεθνούς φήμης σολίστ, μεταξύ των οποίων ο Stephan Mörth, πρώτο κλαρινέτο στη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, ο Cenk Sahin, Κορυφαίος Α’ στα κόρνα στην Ορχήστρα του Konzerthaus του Βερολίνου και ο Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος, μέλος του συνόλου Canadian Brass, ενός εκ των πιο δημοφιλών συνόλων χάλκινων πνευστών παγκοσμίως. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Bach, Mozart, Kaminski και Piazzolla, ενώ τα έργα «A nuvem triste» του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου και το βαλς «Yellow» του Νίκου Κυπουργού θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.  

Κυριακή 7 Αυγούστου | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά | ώρα 21:00

EXT INC / REMEMBER ME 

Παγκόσμια πρεμιέρα στο πλαίσιο του διεθνούς πρότζεκτ Outernational 

Βιώνουμε τη μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών στην ιστορία. Πολλές γλώσσες επίσης χάνονται, καθώς και οι μουσικές και οι συναφείς ήχοι. Το πρόγραμμα EXT INC / REMEMBER ME, που δημιουργήθηκε από την Aida Shirazi και τον Emre Dündar, και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του φεστιβάλ με το διαπολιτισμικό πρότζεκτ Outernational, εντοπίζει τα χαμένα για να αναζητήσει νέες συνδέσεις στις ξεθωριασμένες αναμνήσεις.  

Η Aida Shirazi εξερευνά ξεχασμένους ήχους, ο Emre Dündar χαμένες γλώσσες, τα μυστικά των οποίων ιχνηλατεί στις συνθέσεις του. Μπλεγμένα με αρχαίες μουσικές συνθέσεις κατά μήκος των συνόρων και νέες προσεγγίσεις σε παλιά τραγούδια, τα έργα τους (σύνθεση, electronics, φωνή) ρέπουν προς τη μελλοντική σύνδεση με άλλους ήχους και είδη. 

 

Aida Shirazi: σύνθεση, electronics 

Emre Dündar: σύνθεση, Midi Piano

Elisa Erkelenz: επιμέλεια & δραματουργία 

 

James Banner, κοντραμπάσο | Andreas Arend, θεόρβη | Szilard Benes, κλαρινέτο | Rebecca Beyer, βιολί | David-Maria Gramse, βιολί | Emil Kuyumcuyan, κρουστά | Vladimir Waltham, τσέλο


Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 6 Αυγούστου, ώρα 21:00 το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα συμμετέχει με μια μικρής διάρκειας συναυλία με το κουιντέτο Outernational στο πολιτιστικό τετραήμερο «Διονυσιεία 2022» στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων στο Νεχώρι Χίου. 

Δευτέρα 8 Αυγούστου | Ανοιχτό θέατρο Βίγλα Παχή στο Τηγάνι Σιδηρούντας | ώρα 21:00

Marine Rituals

Η συνεργασία του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με την DEO projects που εγκαινιάστηκε την περσινή χρονιά και έθεσε τις βάσεις για έναν συνεχή δημιουργικό διάλογο μεταξύ εικαστικών τεχνών και μουσικής, συνεχίζεται και φέτος. Αυτή τη φορά, η Σοφία Σαρρή μαζί με τον Πέτρο Λαμπρίδη και τον Γιώργο Κοντογιάννη θα αφηγηθούν μουσικές ιστορίες από θαλασσινούς δρόμους μετανάστευσης, από τον Πόντο και την Κρήτη ως τη Σκανδιναβία και τη Βόρεια Αμερική, που μιλούν για την αγωνία και τον φόβο του ανθρώπου μπροστά στη δύναμη της θάλασσας και των μυθικών της πλασμάτων, το δέος του απέναντι στη φύση και το ιερό άγνωστο. 


Παράλληλα θα παρουσιαστεί πάνω στη Βίγλα Παχή το δημόσιο γλυπτό-βιντεοπροβολή Untitled της ομάδας Serapis Maritime. Για πρώτη φορά το πέτρινο «σώμα» της επιβλητικής βίγλας λαμβάνει χρήση στο παρόν και μετατρέπεται σε έργο. Στο βίντεο απεικονίζονται καπνοί φωτιάς σε αργή κίνηση, μια υπόμνηση του οπτικού τηλέγραφου, που ήταν η μεσαιωνική χρήση της βίγλας. Οι Serapis Maritime με αυτό το έργο-ανάθεση από την DEO projects συνδέουν το παράκτιο χιακό τοπίο με τη δική τους, ποντοπόρο θεματική και τις όψεις του κινδύνου που είναι συνυφασμένος με τη θάλασσα.

 

Σοφία Σαρρή, φωνή

Πέτρος Λαμπρίδης, κοντραμπάσο

Γιώργος Κοντογιάννης, λύρα 

 

Τετάρτη 10 Αυγούστου | Μουσείο Μαστίχας Χίου | ώρα: 21:00

Tania Giannouli Trio

Το σταθερό πλέον ραντεβού του με το κοινό της τζαζ ανανεώνει και φέτος το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, αυτή τη φορά προσκαλώντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα και συνθέτη Τάνια Γιαννούλη, μία από τις πιο δυναμικές φωνές της σύγχρονης τζαζ, που αφήνει το δικό της μουσικό αποτύπωμα συγκεντρώνοντας εξαιρετικές κριτικές τόσο από τον εγχώριο όσο και από τον διεθνή Τύπο. Μαζί με τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο  και τον Κυριάκο Ταπάκη θα παρασύρουν το κοινό σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι με πρωτότυπες συνθέσεις, που θολώνουν τα όρια μεταξύ Ανατολής-Δύσης και σύγχρονης, world και τζαζ μουσικής. 

Τάνια Γιαννούλη, πιάνο

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα

Κυριάκος Ταπάκης, ούτι

 

Σάββατο 13 Αυγούστου | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά | ώρα: 21:00

Μαρία Φαραντούρη & Taner Akyol 

 

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου έχει την τιμή και τη χαρά να υποδέχεται τη Μαρία Φαραντούρη, σε μια συναυλία που ρίχνει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης. Στο πρώτο μέρος, η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια θα συμπράξει με τον διεθνούς φήμης σολίστ και συνθέτη Taner Akyol, με τον οποίο συνεργάστηκαν πριν μερικά χρόνια με αφορμή τη δημιουργία του δίσκου του, «Dance to the Sun». Στο δεύτερο μέρος, η μούσα του Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσει εμβληματικά τραγούδια του θρυλικού συνθέτη, τιμώντας τη μνήμη του στην πόλη όπου γεννήθηκε.


Μαρία Φαραντούρη, φωνή

Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο

David Lynch, σαξόφωνο

Ηρακλής Ζάγκας, μπουζούκι


Taner Akyol, σάζι, φωνή

Αντώνης Ανισέγκος, πιάνο

Κουαρτέτο Sebun

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν masterclasses με τους καλεσμένους μουσικούς του φεστιβάλ σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Δήμου Χίου, ενώ συνεχίζεται το ετήσιο εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά πρόσφυγες, σε συνεργασία με τις Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο, το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε διδασκαλία της Ανδριάννας Νεαμονίτη. Τα παιδιά θα συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο στις δράσεις του φεστιβάλ.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν οι Όλγα Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης. 

 

Τιμές εισιτηρίων:

EXT INC / REMEMBER ME : 10 ευρώ / 7 ευρώ (μειωμένο)

Μαρία Φαραντούρη & Taner Akyol : 15 ευρώ / 12 ευρώ (μειωμένο)

 

Η προπώληση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας εισιτηρίων ticketservices.gr ή από το κατάστημα Πυξίδα στη Χίο

TICKET SERVICES

τηλεφωνικά: 210 7234567

online: ticketservices.gr

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΥΞΙΔΑ

Απλωταριάς 34, Χίος

τηλ. 22710 26666

 

Η προπώληση θα ξεκινήσει την Πέμπτη 14 Ιουλίου

Σε όλες τις υπόλοιπες παραστάσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Για τη συναυλία στο Μουσείο Μαστίχας Χίου γίνονται κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στον αριθμό: 22710 72212 καθημερινά 10:00 – 18:00, εκτός Τρίτης.

 

www.chiosmusicfestival.gr

εκδηλώσειςΜαρία ΦαραντούρηΜουσικό Φεστιβάλ Χίου