Η εποχή της μελιτζάνας κι αν είστε τυχεροί και την έχετε ολόφρεσκια από τον κήπο σας, ακόμη καλύτερα. Πέρα από τα συνηθισμένα, μια παραλλαγή διαφορετική η οποία όμως μπορεί να αποτελέσει το γεύμα της οικογένειας είναι η μελιτζανόπιτα.
Υλικά
1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό
λίγο ελαιόλαδο, για άλειμμα
Για τη γέμιση:
8 μελιτζάνες
½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
6 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 αυγά
100 γρ. μανούρι, τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη (ή ότι άλλο τυρί έχετε σπίτι και σας αρέσει, προσέξτε μόνο να μην είαι πολύ λαδερό)
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Βάζουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο και τις ψήνουμε και από τις δυο πλευρές, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι.
Τις βάζουμε σε μια χάρτινη σακούλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά τους.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις αφήνουμε να μελώσουν για λίγα λεπτά.
Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αβγά, το μανούρι, τη γραβιέρα, τον μαϊντανό στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα ταψί απλώνουμε τα 4 πρώτα παραδοσιακά φύλλα, αλείφοντάς το κάθε ένα με λίγο ελαιόλαδο.
Απλώνουμε πάνω από τα παραδοσιακά φύλλα τη γέμιση και τη στρώνουμε με μια σπάτουλα.
Κόβουμε τις άκρες των φύλλων, που περισσεύουν.
Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 4-5 παραδοσιακά φύλλα , λαδώνοντας και πάλι το καθένα με ελαιόλαδο και τα γυρίζουμε προς τα μέσα για να κλείσουμε την πίτα.
Ψήνουμε στους 180C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Βγάζουμε τη μελιτζανόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.