Μετρά αντίστροφα το Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες στο Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας στην Καλλιμασιά.

Το έργο που θεμελιώθηκε στα μέσα του 2019, παρά την καθυστέρηση που είχε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, φέρνοντας τους εμπνευστές του πιο κοντά στον στόχο τους να διασυνδέσουν την έρευνα με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής καινοτόμων προϊόντων.

Το Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας αναμένεται να παραδοθεί ως το τέλος του χρόνου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται στο 51% του προϋπολογισμού του από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω ΕΣΠΑ, και στο υπόλοιπο 49% από την εταίρους του κέντρου. Στο Κέντρο, εκτός από την Ένωση και τη Mediterra συμμετέχουν επίσης η Iasis Pharma, η FarmaQ και η pharmagnoseη (spin-off εταιρεία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθήνας).

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο το συγκεκριμένο έργο είναι από τα ελάχιστα μεγάλα έργα, πέρα από αυτά της οδοποιίας, που πραγματοποιείται στο νησί.

Το κτίριο αποτελείται από τρις ορόφους και έχει συνολική έκταση 900 τ. μ. Στον έναν όροφο θα στεγαστεί ένα πλήρως εξοπλισμένο ερευνητικό εργαστήριο και στους υπόλοιπους ένα συνεδριακό κέντρο και μια βιβλιοθήκη. Στο ισόγειο θα λειτουργήσει μια πιλοτική μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων (καθαρός χώρος κλάση D).

Δοκιμάζονται και οι κοσκίνες

Σε δοκιμαστικό στάδιο αυτές τις μέρες στην Καλαμωτή είναι οι λεγόμενες κοσκινίστρες, τα μηχανήματα τα οποία θα προμηθευτεί η ΕΜΧ για την πρώτη διαλογή της μαστίχας, διευκολύνοντας τον παραγωγό στον καθαρισμό της. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών στην Καλαμωτή σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προχωρήσει η τοποθέτηση των μηχανημάτων στο Πυργί, τα Νένητα και την Καλλιμασιά.

Γενική συνέλευση

Το πρωί του Σαββάτου 1 Αυγούστου 2020, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της ΕΜΧ κατά την διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί και το ύψος του μερίσματος που θα διανεμηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στους συνεταιριστές μέλη της.

ΕΜΧκοσκινίστρεςκτίριο