Μνήμες Μακρονήσου ξυπνά η Κανταράκη

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Θα αναρωτηθείτε, μα είναι δυνατόν να βάζουμε τίτλους που θυμίζουν την εμφυλιοπολεμική Ελλάδα; Και ναι, μπορεί να έχετε δίκιο. Δεν είναι δυνατόν, σήμερα, στο 2021, να γυρίζει ο πολιτικός λόγος σε εκείνες τις εποχές, που η Ελλάδα πρέπει να ξεχάσει οριστικά και αμετάκλητα.

Δυστυχώς, όμως, κάποιοι εξακολουθούν και επιμένουν να μεταφέρουν στην καθημερινότητα, στην δημόσια σφαίρα, στην δημόσια διοίκηση εμφυλιοπολεμικές πρακτικές.

Τι έγινε με την προϊσταμένη της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Χίου, που «εκπαραθυρώθηκε» επειδή αντέδρασε με τον δικό της τρόπο στα φαινόμενα μπούλινγκ, όπως αποκάλυψε ο astraparis.gr είναι γνωστά. Είναι γνωστά και όσα ακολούθησαν, η αντίδραση του ΣΕΣΝΟΧ, του Συλλόγου Νεφροπαθών, του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, αλλά και η τύπου Μαυρογιαλούρου παρέμβαση του βουλευτή Χίου και υπουργού κ. Νότη Μηταράκη.

Όπως, τέλος, γνωστή είναι και η δημόσια τοποθέτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου Χίου κας Ελένης Κανταράκη, που «έβαλε τα πράγματα στην θέση τους», χθες Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, όταν υποχρεώθηκε σε άτακτη οπισθοχώρηση και επαναφορά της προϊσταμένης κας Σοφίας Κυδωνάκη στην προτέρα θέση της.

Αυτή η τοποθέτησή της είναι που μας απασχολεί περισσότερο από κάθε τι άλλο σε αυτή την υπόθεση, γιατί ξυπνά μνήμες αλήστου εποχών.

Περιγράφει, λοιπόν, στην ανακοίνωσή της ότι η προϊσταμένη δια ζώσης, προφανώς στον χώρο του γραφείου της, «διευκρίνισε με σαφήνεια ότι η ίδια απέχει από οποιαδήποτε καταγγελία προς το ΣΕΣΝΟΧ, την ΠΟΕΔΗΝ, το Σύλλογο Νεφροπαθών».

Και πως ακόμα «οι χαρακτηρισμοί “καρατόμηση”, “εξαναγκασμός”, “καθαίρεση” και “εκπαραθύρωση”, δεν χρησιμοποιήθηκαν από την συγκεκριμένη υπάλληλο».

Γι΄ αυτά, λοιπόν, που αποδίδονται στην κα Κυδωνάκη περηφανεύεται η κα Κανταράκη και τα βγάζει φόρα παρτίδα, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του συρμού, ως ούτε λίγο ούτε πολύ ως ομολογία και εναντίον όλων εκείνων που… συνωμότησαν σε βάρος της.

Δεν ξέρουμε τι είπε ή και τι υπέγραψε η κα Κυδωνάκη και δεν μας ενδιαφέρει.

Μας ενδιαφέρει, όμως, η στάση και η τακτική της κρατικής λειτουργού Ελένης Κανταράκη, διοικήτριας του νοσοκομείου Χίου, η οποία με την εξουσία που της δίνει η θέση της έχει στριμώξει κυριολεκτικά μέσα στο γραφείο της μια εργαζόμενη.

Και την υποβάλλει σε ένα ιδιότυπο βασανιστήριο, με απώτερο στόχο να αποκηρύξει τα… μιάσματα ΣΕΣΝΟΧ, ΠΟΕΔΗΝ, Σύλλογο Νεφροπαθών. Και να υφαρπάσει το απεταξάμην για τους χαρακτηρισμούς που αράδιασε.

Κάτι, δηλαδή, σαν δήλωση μετανοίας, όπως εκείνες που ζητούσαν οι χωροφύλακες στην Μακρόνησο και αποκήρυξης για τους κακούς κομμουνιστοσυμμορίτες.

Και επιχαίρουν η κα Κανταράκη και ο πολιτικός πάτρωνάς της κ. Μηταράκης για τα κατορθώματά τους.

Για τον ευτελισμό και την κατρακύλα κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης και ορθού πολιτικού λόγου και πράξης.

Φτάσατε στο πιο κάτω, δεν υπάρχει άλλο.

Υ.Γ.1 Προκαλεί αλγεινή εντύπωση γιατί ουδείς φορέας πλην των αναφερομένων – πολιτικός, αυτοδιοικητικός, συνδικαλιστικός, κοινωνικός κ.λπ., που για ψύλλου πήδημα βομβαρδίζουν τα μέσα ενημέρωσης – δεν παρενέβη στην υπόθεση. Δεν τους ενδιαφέρει το μπούλινγκ σε εργασιακούς χώρους; Δεν τους ενδιαφέρει η κατάχρηση εξουσίας σε βάρος εργαζομένων; Δεν τους ενδιαφέρει η αγωνία και ο αγώνας των νεφροπαθών;

Υ.Γ.2 Άφησα να περάσει μια ολόκληρη ημέρα από τα γεγονότα, να καθίσει ο κουρνιαχτός και να είναι όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη η ματιά, αν μπορεί να είναι με αυτά που συμβαίνουν.

bullyingΑνδρέας ΜιχαηλίδηςΕλένη Κανταράκημονάδα τεχνητού νεφρούμπούλινγκνεφροπαθείςΝοσοκομείο ΧίουΝότης ΜηταράκηςΣΕΣΝΟΧ