Μύδροι Βουρνού κατά Κάρμαντζη για τα «άδεια ταμεία» και την μιζέρια

Η μόνιμη επωδός του δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη ότι βρίσκει παντού άδεια τα ταμεία του δήμου Χίου, ως απότοκος της πολιτικής της προηγούμενης δημοτικής αρχής, βρέθηκε στο στόχαστρο του επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο κ. Μανώλη Βουρνού, καθώς και των στελεχών της κ.κ. Γιώργου Μπελέγρη και Στρατή Γδύση.

Αφορμή αποτέλεσε η τελευταία «ατάκα» του δημάρχου γα τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης, όπου και πάλι – σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου – ισχυρίσθηκε ότι δεν βρήκε κωδικό για τις δαπάνες αυτές και κατάφερε ο ίδιος να βρει χρήματα (από τα περίφημα άδεια ταμεία).

Ουδέποτε υπήρχε κωδικός για τις συγκεκριμένες δαπάνες, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρνούς, αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά ξεκινούσαμε να δούμε τι υπόλοιπα υπήρχαν από άλλες δαπάνες, ώστε στο μέτρο του δυνατού να κάνουμε κάποιες εορταστικές εκδηλώσεις. Και κάθε χρόνο κτίζαμε με κάποιο εξοπλισμό από τα προηγούμενα χρόνια, όπως γίνεται και σήμερα κι εφέτος που εμπλουτίσθηκε κι όλοι θα το χαρούμε να στολίζεται ολοένα και καλύτερα η πόλη μας. Δεν είναι λίγα τα χρήματα που δίνονται τώρα, δεν είναι και κακό, πρόσθεσε.

Χρήματα, πάντως, βρέθηκαν και δεν είναι λίγα, πρόσθεσε, είναι της τάξης των 80.000 ευρώ. Αναφέρθηκε, επίσης, στην δαπάνη και τα χρήματα τα 13.000 ευρώ που βρέθηκαν για την ανακαίνιση του γραφείου του δημάρχου, τα οποία προφανώς δεν θα μπορούσε να πάρει από ένα άδειο ταμείο, τόνισε ο κ. Βουρνούς.

Ανάλογες αναφορές έγιναν και από τον κ. Μπελέγρη, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Παναγιώτη Αναγνώστου τόνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2020 μεταφέρεται από το 2019 το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ.

Μανώλης Βουρνούς για την δημοτική αρχή Κάρμαντζη

Να μην ασχολείται τόσο πολύ με το να γκρεμίσει το προηγούμενο έργο, έστω για τα μάτια, αλλά να ασχοληθεί με το να το συνεχίσει και να το χτίσει. Και το σίγουρο είναι ότι αυτό το έργο δεν πρέπει να έχει την φοβία ότι θα αποδίδεται στην δημοτική αρχή της Πρωτοβουλίας. Θα αποδίδεται σε όλους του Χιώτες… Και θέλουμε να την παροτρύνουμε με κάθε τρόπο να σταματήσει να ασχολείται με το παρελθόν, να σταματήσει να ψάχνει δικαιολογίες τι της φταίει, γιατί την μια της φταίνε τα λεφτά ο κωδικός των Χριστουγέννων, την άλλη της φταίει κάτι άλλο, την τρίτη της φταίει ο οποιοσδήποτε και να βάλει τις δικές της ευθύνες και τις δικές της επίσης εξαγγελίες. Οι δικές μας είναι εδώ, υλοποιούνται. Ας δούμε και τις εξαγγελίες της σημερινής δημοτικής αρχής. Να δει με θάρρος το μέλλον, όχι με φοβίες και θα έχει μαζί της όλους μας να βοηθήσουμε.

Επίσης, τα στελέχη της Πρωτοβουλίας αναφέρθηκαν στις αιτιάσεις και στην γκρίνια του δημάρχου για το ποσό που εγκρίθηκε, προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες των έργων, τα οποία θα ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Οι μελέτες αυτές, συνολικά 25, προτάθηκαν από την δημοτική αρχή Βουρνού, ενώ κάτι ανάλογο έγινε και από τους άλλους δήμους του Βορείου Αιγαίου και από την ίδια την περιφέρεια. Τελικά, φαίνεται ότι θα χρηματοδοτηθούν 4 ή 5, κάτι για το οποίο ο κ. Κάρμαντζης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, καταλογίζοντάς της ότι επρόκειτο για προεκλογικές εξαγγελίες.

Ο κ. Βουρνούς απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αιτίαση ότι δεν έγινε καλά η προετοιμασία των προτάσεων, τόνισε ότι οι εν λόγω μελέτες δεν υπήρχαν καν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας και κάλεσε την δημοτική αρχή να αγωνισθεί και θα είναι στο πλευρό της, ώστε να διεκδικήσει ο δήμος Χίου την χρηματοδότηση περισσότερων μελετών για το καλό της Χίου.

Ο κ. Γδύσης ανέφερε ότι υπάρχει ένα πλήθος ενταγμένων έργων, όπως η βιώσιμη αστική ανάπτυξη και τα open mall, τα οποία η δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει, ενώ ανάλογη αναφορά έγινε και από τον κ. Μπελέγρη, για σειρά έργων που ο ίδιος είχε αρμοδιότητα ως αντιδήμαρχος καθαριότητας και συγκεκριμένα το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στο ακίνητο της ΒΙΑΛ, η επέκταση του σταθμού μεταφόρτωση για τα βιοαπόβλητα, το πράσινο σημείο, το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής στην Βέσσα κ.λπ.

Δημοτική ΑρχήΜανώλης ΒουρνούςΠρωτοβουλία για τη ΧίοΣταμάτης Κάρμαντζης
Comments (0)
Add Comment