Ο δήμαρχος, για να είναι δήμαρχος πρέπει να το ξέρει

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Για δεύτερη φορά στην ολιγόμηνη θητεία του ο δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής πιάστηκε ή ισχυρίζεται ότι πιάστηκε αδιάβαστος (;) σε μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τον δήμο και την κοινωνία της Χίου.

Για να αρχίσουμε από το τέλος, στην σημερινή – Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2024 – δήλωσή του ισχυρίζεται πως δεν ήξερε το παραμικρό για την ανάθεση καθηκόντων δημοτικής υπηρεσίας στην σύζυγο του αντιδημάρχου καθαριότητας. Αφού αραδιάζει κι άλλα, στην πραγματικότητα νάχαμε να λέγαμε, ανακοινώνει ότι κάνει δεκτή την παραίτηση του αντιδημάρχου.

Ο οποίος κ. Δημήτρης Αυγερινός, αυτοβούλως ως φάνηκε, έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του δημάρχου, ευθύς ως αποκαλύφθηκε το  θέμα, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024.

Και τι έγινε; Ο δήμαρχος το… βασάνιζε μέχρι σήμερα Παρασκευή, για να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή ή όχι την παραίτηση του αντιδημάρχου. Που υπό άλλες συνθήκες, τις κανονικές δηλαδή, έπρεπε από την πρώτη στιγμή που περιήλθε το θέμα στην αντίληψή του, έστω από τα δημοσιεύματα, να τον παύσει άνευ ετέρου.

Δικαιολογείται σήμερα ότι δεν το ήξερε (την πρόσληψη) για να το αποτρέψει. Και δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό, δηλαδή που δεν το ήξερε, είναι ακόμα χειρότερο. Εν ολίγοις, οι στενοί συνεργάτες του μπορούν να του σκάβουν τον λάκκο και ο ίδιος ή οι σύμβουλοί του να μην το γνωρίζουν.

Την πρώτη φορά, πάλι δεν γνώριζε, αλλά και αυτό το έμαθε από τα δημοσιεύματα του Τύπου, για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξορύξεις αντιμονίου στην Βόρεια Χίο.

Τέσσερα χρόνια το δούλευε (και υπό άλλη ιδιότητα) υπογείως και σκωληκοειδώς το σχέδιο ο αντιδήμαρχος Αμανής. Έμπαινε και ξεναγούσε στις στοές τους επίδοξους επενδυτές. Και το είχε ανακοινώσει στον προηγούμενο δήμαρχο και σε πρώην αντιπεριφερειάρχη. Αλλά από τον δικό του άνθρωπο, τον δήμαρχο κ. Μαλαφή, το κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό! Αν, φυσικά, τους πιστέψουμε, αλλά τώρα πια ποιός τους πιστεύει.

Στην υποθετική (εντελώς, όμως, έως και φανταστική) περίπτωση που δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει με τον κ. Κώστα Ρυμική, όταν αποκαλύφθηκαν οι υπόγειες κινήσεις του; Μα φυσικά ό,τι γίνεται σε κανονικές συνθήκες πολιτικής διοίκησης. Να τον στείλει… αδιάβαστο. Ακόμα κι αν ήξερε (γι΄ αυτό – άλλωστε – βάζει πλάτες στην κυβέρνηση) κι ας καμώνεται πως δεν ήξερε η παύση του αντιδημάρχου Αμανής αποτελούσε μονόδρομο. Γιατί αυτό πρέπει να κάνει ένας δήμαρχος αν θέλει και πρέπει να είναι δήμαρχος.

Τώρα, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, τη μια να μην ήξερε και να ομολογεί ότι δεν ήξερε και την άλλη που ήξερε να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε, μάλλον πρέπει να ξαναδεί από την αρχή τον ρόλο του.

αντιδήμαρχοςαντιμόνιοΓιάννης ΜαλαφήςΔημήτρης Αυγερινός