Οι «κυανόκρανοι» χωρίζουν Βουρνού-Κάρμαντζη

Ανοικτή διαφωνία για τον ρόλο του ΟΗΕ και ειδικότερα της ύπατης αρμοστείας στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στο νησί εκδηλώθηκε μεταξύ του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού και του αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη.

Ο πρώτος διακαώς θέλει και σχεδιάζει την ανάθεση συγκεκριμένου έργου στην ύπατη αρμοστεία, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ της εμπλοκής του διεθνούς οργανισμού στο πρόβλημα, ο δε δεύτερος το «ξορκίζει», λέγοντας ότι «εμείς είμαστε κυρίαρχοι εδώ και δεν χρειαζόμαστε τον ΟΗΕ».

Η σοβαρή διάσταση απόψεων εκδηλώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου 2015, στην οποία παρουσίασαν την σημερινή κατάσταση, τις δράσεις που έχουν αναληφθεί και συνεχίζονται και κυρίως τι πρέπει ακόμα να γίνει για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής

Ο κ. Βουρνούς αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που προωθεί για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, σύμφωνα με τον οποίο ένα τμήμα του χώρου η δημοτική αρχή το προορίζει για την προσωρινή υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, που φτάνουν στη Χίο.

Ήδη, έχει έρθει σε επικοινωνία με τους αρμόδιους της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, έχει δώσει σε κάποιον δικό τους το τοπογραφικό του εργοστασίου και του περιβάλλοντος χώρου, με στόχο να γίνει ένας σχεδιασμός των χώρων, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις που θέτει ο διεθνής οργανισμός.

Στον περαιτέρω σχεδιασμό της δημοτικής αρχής είναι η παραχώρηση ειδικών χώρων στο Λιμενικό και στην Αστυνομία, ώστε σε ενιαίο κέντρο να γίνεται η καταγραφή και η ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.

Να σημειώσουμε ότι η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ έχει – ήδη – εμπλακεί στην διαχείριση του προβλήματος στη Χίο, με την διάθεση μεγάλου αριθμού σκηνών στον δημοτικό κήπο, αλλά και σε νέο χώρο στο Μερσινίδι, ενώ αναμένονται μεγάλες τέντες για να εγκατασταθούν στον χώρο απέναντι από το λιμεναρχείο Χίου, για την προσωρινή διαμονή των προσφύγων και μεταναστών έως ότου καταγραφούν από τους λιμενικούς υπαλλήλους.

Διαχείριση του χώρου προσωρινής φιλοξενίας από τον ΟΗΕ

Ένας άλλο χώρος θα προορίζεται για την προσωρινή, ολιγοήμερη φιλοξενία των ανθρώπων που θα έχουν ήδη καταγραφεί και ταυτοποιηθεί και έως ότου εξασφαλίσουν την αναχώρησή τους για την Αθήνα ή για την Βόρεια Ελλάδα.

Ο χώρος αυτός, στον οποίο θα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υποδομές ενδιαίτησης, θα είναι υπό την ευθύνη και διαχείριση της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία θα προσλάβει και θα εκπαιδεύσει το δικό της απαραίτητο προσωπικό για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ο κ. Βουρνούς διευκρίνισε ότι το κτίριο και ο χώρος θα παραμένουν στην ιδιοκτησία του δήμου Χίου και πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Γίνονται συζητήσεις, τόνισε, σε αυτήν την κατεύθυνση σχεδιασμού.

«Τι είναι ο ΟΗΕ; Ασφαλιστική εταιρεία»

Αντιθέτως, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης εξέφρασε την διαφωνία του στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής και μάλιστα εξερράγη χαρακτηρίζοντας τον ΟΗΕ ως «ασφαλιστική εταιρεία», που την πληρώνουν τα κράτη – μέλη.

«Αν θέλουν να δώσουν τα χρήματα, αν εκτιμούν τις ανάγκες», τόνισε, ενώ προηγουμένως δήλωσε σε έντονο ύφος ότι «εμείς είμαστε κυρίαρχοι», δείχνοντας ευθέως ότι δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε εμπλοκή – κατά τον ανωτέρω τρόπο – του διεθνούς οργανισμού στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος πάνω στο νησί.

«Να σταματήσει τον πόλεμο ο ΟΗΕ. Γιατί δεν κάνει κάτι;», είπε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Κάρμαντζης, επαναλαμβάνοντας να δώσουν όλοι αυτοί που νοιάζονται τα χρήματα και βλέπουμε!

μετανάστες