Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμές αυξημένες κατά 46%

Με τιμές που ακόμη και με σύμμαχο έναν ήπιο χειμώνα δύσκολα θα αντέξουν τα ελληνικά νοικοκυριά χωρίς περαιτέρω επιδοτήσεις, ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, τα οποία αποτελούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μια προνομιούχα κατηγορία που πλήρωνε για θέρμανση 35% έως και 45% λιγότερα ποσά από τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης.

Η τιμή του φυσικού αερίου φέτος διαμορφώνεται στην έναρξη της χειμερινής περιόδου σε διπλάσια επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή και για πρώτη φορά υψηλότερα από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, από 4,5 λεπτά η θερμική κιλοβατώρα πέρυσι, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε τον Οκτώβριο στα 8 λεπτά, καθιστώντας το κατά 2,5% ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα κάνει «πρεμιέρα» σήμερα στην τιμή του 1,17 ευρώ το λίτρο, δηλαδή κατά 46% ακριβότερο σε σχέση με την έναρξη της περυσινής περιόδου.

Για 1.000 λίτρα πετρελαίου, δηλαδή, κάποιος πλήρωνε πέρυσι 800 ευρώ (0,8 ευρώ το λίτρο) και φέτος για την ίδια ποσότητα θα πληρώσει 1.170 ευρώ, επιπλέον κόστος 370 ευρώ.

Πολύ βαθύτερα στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι οι καταναλωτές στην περιφέρεια και στα νησιά, όπου η τιμή διαμορφώνεται αντίστοιχα στο 1,25 ευρώ και το 1,35 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Οι μεγάλες επιβαρύνσεις των καταναλωτών ενόψει του χειμώνα από τις αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης συνεχίζουν να προβληματίζουν την κυβέρνηση, καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν παράταση της κρίσης μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ήδη εξετάζει μέτρα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών.

ΠΗΓΗ: KATHIMERINI.GR

θέρμανσηπετρέλαιο θέρμανσης