Προσδοκίες από την επίσκεψη Μουζάλα στη Χίο

Τη Χίο επισκέπτεται την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015, μετά από δύο αναβολές – την προηγούμενη εβδομάδα – ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας.

Τα πράγματα με την επίσκεψη αυτή αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν, αφού θα συνεχισθούν από το σημείο που έμειναν, με την προηγηθείσα επίσκεψη στο νησί – το περασμένο Σάββατο – του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Βασίλη Παπαδόπουλου.

Στην δημοτική αρχή έχουν δημιουργηθεί βάσιμες προσδοκίες ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του σχεδίου για την αγορά του ακινήτου της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός, όπου φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί το hotspot της Χίου.

Μετά και τις τελευταίες αποφάσεις στην «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν και θα διατεθούν πόροι για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Αυτή δε τη στιγμή στη Χίο δεν υπάρχει άλλη επιλογή, για την οποία να έχει προχωρήσει τόσο σημαντικά ο σχεδιασμός από την πλευρά του δήμου Χίου και της ύπατης αρμοστείας για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Όπως επισημάναμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας («Έτσι θα είναι το… hotspot της Χίου στην ΒΙΑΛ»), το συγκεκριμένο σχέδιο παρουσιάζεται ως το πλέον ώριμο και εκείνο που απομένει  είναι η εκκαθάριση του ιδιοκτησιακού. Αν, δηλαδή, θα αγοράσει ο δήμος Χίου το ακίνητο με εξ ολοκλήρου τραπεζικό δανεισμό (670.000 ευρώ) ή αν θα συνεισφέρει στην δαπάνη αυτή η κυβέρνηση, με κρατικούς πόρους ή πόρους της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μουζάλα περιλαμβάνει συναντήσεις με όλους τους φορείς και τις τοπικές αρχές, που διαχειρίζονται το προσφυγικό πρόβλημα και επιτόπια εξέταση όλων των χώρων, στους οποίους διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες για τους πρόσφυγες και μετανάστες ή έχουν μετατραπεί σε χώρους προσωρινής διαμονής τους.

μετανάστεςΜουζάλας