«Ρήτρα Αμανής» και σε άλλα χωριά, αλλά σε βάθος χρόνου

«Ρήτρα Αμανής» φαίνεται ότι «ορέγονται» κι ορισμένα από τα νοτιόχωρα, προβάλλοντας – ενδεχομένως και δικαίως – ότι η κατάσταση που επικρατεί στα χωριά τους δεν διαφέρει και πολύ από τα χωριά της βόρειας Χίου και του Πελινναίου.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βέσσας κ. Καμπουράκης έθεσε με ενάργεια και παράπονο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο το χωριό του, αλλά κι άλλα κοντινά χωριά, που ενώ καλούνται να πληρώσουν τα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη, δεν απολαμβάνουν τις ανάλογες υπηρεσίες.

Άρχισε από τις καμένες λάμπες που δεν αντικαθίστανται και τις συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, λόγω των συνεχών πτώσεων των καμένων δέντρων, για να καταλήξει στο ελλιπές τηλεοπτικό σήμα στην ευρύτερη περιοχή.

Αρωγός στα αιτήματά του ήρθε ο αντιδήμαρχος νότιας Χίου κ. Ανδρέας Βεργίτσης, ο οποίος και αναφέρθηκε στην «ρήτρα Αμανής», η οποία – όπως είπε – έγινε extra large, περιλαμβάνοντας και τα χωριά του Πελινναίου, ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και πολλά από τα χωριά της διοικητικής ευθύνης του.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων, αλλά επεσήμανε ότι στα χωριά που καταλαμβάνει η «ρήτρα Αμανής» – πέραν των γενικότερων προβλημάτων της περιοχής – είναι δεδομένη η απουσία κατοίκων που επιβαρύνουν το σύστημα καθαριότητας, αφού μόνο για δύο μήνες τον χρόνο είναι σχετικά αυξημένος ο πληθυσμός. Άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο σε ένα βάθος χρόνου να υπάρξουν ανάλογες με την Αμανή ευνοϊκές ρυθμίσεις και για άλλα χωριά που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

ρήτρα Αμανήςτέλη καθαριότητας