Συνθήκες συναγερμού δημιουργεί η κακοκαιρία

Δυσκολεύουν καθημερινά οι συνθήκες για την διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Χίο, ο αριθμός των οποίων – το πρωί της Πέμπτης – υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 6.200.

Σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας έως το πρωί της Πέμπτης στους ήδη υπάρχοντες ήρθαν να προστεθούν άλλα 1900 άτομα, ενώ οι αφίξεις – παρά την κακοκαιρία – συνεχίζονται έστω και με μειωμένους ρυθμούς, επιτείνοντας το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι αρχές.

Οι προοπτικές αποσυμφόρησης του νησιού είναι απαισιόδοξες, αφενός λόγω των δυσκολιών στην καταγραφή και αφετέρου επειδή δεν έχει προγραμματισθεί κάποιο έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, για την μεταφορά όσων έχουν καταγραφεί στον Πειραιά. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται προσπάθειες από τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, αλλά ακόμα δεν έχει εξασφαλισθεί έκτακτο δρομολόγιο του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ανοίγουν όλοι οι στεγασμένοι χώροι

Μετά την χθεσινή κινητοποίηση των τοπικών αρχών άνοιξαν όλοι οι διαθέσιμοι στεγασμένοι χώροι και συγκεκριμένα το κλειστό γυμναστήριο, το κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ και η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χίου, ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε κάθε σημείο της πόλης, που προσφέρει έστω και ελάχιστο στεγασμένο χώρο.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δημιουργούν, επιπλέον προβλήματα στις διαδικασίες καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών, η οποία γίνεται στις εγκαταστάσεις Μερσινιδίου και στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ. Ωστόσο, υπάρχουν μέσα στην πόλη και άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν καταγραφεί και η βροχή δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην μετακίνησή τους στους συγκεκριμένους χώρους.

Ανοικτό και το Εργατικό Κέντρο

Για την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών, που δημιουργούν οι κακές καιρικές συνθήκες το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Χίου άνοιξε αργά το βράδυ της Τετάρτης την αίθουσά του, στον χώρο του υπογείου, προκειμένου να προφυλαχθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από την βροχή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κώστας Λίνας, οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες, αφού δεν υπάρχουν χημικές τουαλέτες και ουδείς φρόντισε για το συγκεκριμένο θέμα, παρόλο που η σχετική απόφαση του Δ.Σ. είχε ληφθεί εδώ κι έναν μήνα.

Έκκληση για προσφορά ειδών

Οι εθελοντές και όλοι οι φορείς που έχουν την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος από το πρωί απευθύνουν έκκληση για προσφορά διαφόρων ειδών και ειδικότερα παιδικών ρούχων και παπουτσιών, ειδών κάμπινγκ και κλινοσκεπασμάτων, καθώς και φαρμακευτικού υλικού για πληγές.

Η φωτογραφία είναι από την χθεσινή ημέρα στον χώρο του λιμανιού

μετανάστες