Σταύρος Μιχαηλίδης καλεί στη Χίο Σταϊκούρα για αεροδρόμιο

Ελάτε στη Χίο να διαπιστώσετε από κοντά το “πόσο καλά εξελίσσεται” το έργο του αεροδρομίου καλεί και προκαλεί τον υπουργό,  Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης, ύστερα από τις απαντήσεις που δέχθηκε στη Βουλή, σχετικά με το έργο του αεροδρομίου επανέρχεται με επιστολή του στον υπουργό, αναφέροντας:

“Από τον αρχικό στρατηγικό σχεδιασμό επέκτασης του αερολιμένα, ο οποίος προέβλεπε νέο κτίριο εξυπηρέτησης επιβατών έκτασης 5000 τ.μ., πίστα στάθμευσης αεροσκαφών 15 στρεμμάτων, χώρο στάθμευσης ιδιωτικών και επαγγελματικών οχημάτων 7 στρεμμάτων, νέο πύργο ελέγχου, επέκταση διαδρόμου απο προσγειώσεων κ.ά. εκτελείται με αργούς ρυθμούς μόνον η ανακαίνιση του υφιστάμενου σταθμού επιβατών. Ηεπέκταση του διαδρόμου εδώ και μήνες έχει σταματήσει με υλοποιημένο έργο περίπου 13%. Αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση στην εξέλιξη του όλου έργου έχει αποδεχθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όπως προέκυψε κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.

Η εικόνα που παρουσιάζει το εργοτάξιο αντίστοιχου έργου στον αερολιμένα του Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο επισκεφθήκατε πρόσφατα είναι τελείως διαφορετική και προκαλεί θλίψη συγκρίνοντάς το με την κατάσταση που επικρατεί στην ακριτική Χίο με την ανοχή των υπηρεσιών του Υπουργείου στο οποίο προΐσταστε.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κύριος Νικόλαος Ταχιάος συναισθανόμενος την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο εργοτάξιο του Κρατικού Αερολιμένα Χίου δήλωσε κατά τη δευτερολογία του στην Βουλή, ότι τόσο εκείνος όσο και εσείς είστε πρόθυμοι να επισκεφθείτε την Χίο προκειμένου να σχηματίσετε ιδία άποψη αλλά και να δρομολογήσετε λύσεις  ώστε οι εργασίες για την επέκταση και βελτίωση του κρατικού αερολιμένα επιτέλους να προχωρήσουν όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης.

Η Χίος, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και ασπίδα στα ανατολικά σύνορα της Χώρας μας επιβάλλεται να αποκτήσει το αεροδρόμιο που της αξίζει για επαρκή και πολιτισμένη εξυπηρέτηση των κατοίκων, των επισκεπτών αλλά και για την πρόοδο και ανάπτυξή της.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ενώ το ένα μετά το άλλο τα αεροδρόμια των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης αναβαθμίζονται, στη Χίο και ενώ έχουν ήδη καταβληθεί δεκάδεςεκατομμύρια για απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για την επέκταση του διαδρόμου και την κατασκευή κατάλληλων υποδομών, τοέργονα υποβαθμίζεται, να αλλάζει ο σχεδιασμός ανάπτυξής του και παράλληλα τα ελάχιστα που έχουν ξεκινήσει να μην ολοκληρώνονται.

Κύριε Υπουργέ, Την ευθύνη εποπτείας και ολοκλήρωσης δύο τεράστιας σημασίας για τη Χίο έργα έχει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τον κρατικό αερολιμένα και το φράγμα«κόρης γεφύρι» και στα δύο είναι ολοφάνερη η υστέρηση στην ολοκλήρωσή τους.

Οι διαδικασίες και τα «μπρος πίσω» για την κατασκευή αυτών των έργων και επιτέλους την παράδοσή τους στην χιώτικη κοινωνία διαρκεί δεκαετίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υστέρηση στην ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων αλλά και στην καθημερινότητα και τηνποιότητα της ζωής των πολιτών.

Κύριε Υπουργέ, Τούτων δοθέντων, σας παρακαλώ να επισκεφτείτε την Χίο ει δυνατόν άμεσα προκειμένου εκ του σύνεγγυς να εξετασθεί η πορεία των έργων και πως αυτά θα επανεκκινήσουν και επανενταχθούν σε ρεαλιστική τροχιά ολοκλήρωσης

αεροδρόμιοέργοκαθυστερήσειςΣταύρος ΜιχαηλίδηςΧρήστος Σταϊκούρας