Στη Βέρνη με τον Κlee το Δημοτικό σχολείο Καλλιμασιάς

“Ταξιδεύοντας ως τη Βέρνη για να γνωρίσουμε τον Κlee”, είναι ο τίτλος του προγράμματος  που εκπονείται από τις Β’ και Γ’ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς σε συνεργασία με το μουσείο του γνωστού Ελβετού ζωγράφου, στη Βέρνη, Paul KLee.
Στα πλαίσια αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος φιλοτεχνήθηκε τοιχογραφία στον προαύλιο χώρο του σχολείου , η οποία αποτελεί συνδυασμό δύο γνωστών του έργων: “Η πολιτεία” και “Το μπαλόνι”.
Η τοιχογραφία, που αποτελεί και την τελευταία δράση του εν λόγω project διεκπεραιώθηκε από τους μαθητές των παραπάνω τάξεων υπό την καθοδήγηση τόσο των εκπαιδευτικών κ. Θεοδώρας Μπαλλή (υπεύθυνη προγράμματος), κ. Ευθυμίας Κωνσταντάκη (δασκάλα Β’ τάξης) και κ. Αικατερίνης Χούλη (δασκάλα Αγγλικών) όσο και της εξωτερικής συνεργάτιδας του σχολείου και καθηγήτριας Εικαστικών, κ. Σμαράγδας Γαρόφλου, η οποία ανέλαβε τον σχεδιασμό και τη χρωματολογία του έργου.

Ο KLee ήθελε τα έργα του να δείχνουν απλά, σαν να τα είχε κάνει παιδί κι αυτό από μόνο του λειτούργησε στο δημοτικό σχολείο Καλλιμασιάς με τα παιδιά να εμπνέονται και να ζωγραφίζουν πάνω στις γραμμές του ζωγράφου.

«Οι μαθητές του σχολείου με μεγάλη χαρά γέμισαν με ζωηρά χρώματα το έργο και άφησαν την προσωπική τους σφραγίδα στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού καθώς και στο Εκπολιτιστικό Σωματείο “Πρόοδος”.
Σπουδαία βοήθεια και στήριξη στο όλο εγχείρημα προσέφεραν τόσο το Εκπολιτιστικό Σωματείο “Πρόοδος” όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Καλλιμασιάς.
Μια ακόμα απόδειξη ότι όλοι μαζί με καλή θέληση και συνεργασία μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε τομέα» , ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Θεοδώρα Μπαλλή.
Εμείς κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ευχόμαστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα, όπως και οι δράσεις μέσα στο σχολείο.
Ο Κλέε ζωγράφιζε πάντοτε με κέφι και χαρά – απλώς άρχιζε να σχεδιάζει και οι γραμμές γίνονταν σχήματα. «Ένας πίνακας» έλεγε «είναι απλώς μια γραμμή που βγήκε για περίπατο» και σίγουρα στο σχολείο της Καλλιμασιάς και στον τοίχο της ΠΡΟΟΔΟΥ οι γραμμές πήγαν τόσους περιπάτους που το μάτι πραγματικά απολαμβάνει τη θέα.
Ποιος ήταν ο Paul KLee
Ο Πάουλ Κλέε (Paul Klee18 Δεκεμβρίου 1879 – 29 Ιουνίου 1940) ήταν Γερμανο-Ελβετός ζωγράφος.Ο Κλέε άρχισε να ζωγραφίζει και να παίζει μουσική από νεαρή ηλικία και να δείχνει πως είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και στα δύο. Δεν έπαψε ποτέ να ενσωματώνει τα διδάγματα που είχε πάρει από τη μουσική στη ζωγραφική του. Υπήρξε μοναδικός ως προς τη ζωγραφική του, χρησιμοποιώντας χρώματα έντονα και γραμμικά και «απεριποίητα» σχήματα που ήταν όμως τόσο συνεπή και ισορροπημένα.

Ο Κλέε ζωγράφιζε τα έργα του με κέφι και χαρά – απλώς άρχιζε να σχεδιάζει και οι γραμμές γίνονταν σχήματα.  Στη συνέχεια περνούσε σε χρώματα και σκιές, προσθέτοντας και αφαιρώντας πράγματα μέχρι να νιώσει ότι η δουλειά του βρισκόταν σε ισορροπία.

Μολονότι δεν εντάχθηκε επισήμως σε καμία σχολή ή κίνημα, το έργο του είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση της μοντέρνας τέχνης. Άφησε συνολικά περισσότερα από 9.000 έργα, μεταξύ αυτών υδατογραφίες, χαρακτικά και σχέδια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων φιλοξενείται σήμερα στο Κέντρο Πάουλ Κλέε της Βέρνης.

Δημοτικό Σχολείο ΚαλλιμασιάςζωγραφικήΚλέε