Συγκέντρωση οργής και θλίψης για το ναυάγιο στα Καρδάμυλα Χίου

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το τραγικό ναυάγιο, που έγινε γνωστό σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στα Καρδάμυλα Χίου, με τρία νεκρά κοριτσάκια θλιβερό απολογισμό, διοργανώνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, σήμερα και ώρα 19:00 στην πλατεία Βουνακίου.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:

Οργή και απεριόριστη θλίψη πλημμυρίζει τις καρδιές και τη σκέψη όλων των εργαζομένων και του λαού στη χώρα μας, από το νέο ναυάγιο στα ανοιχτά των Καρδαμύλων, στη Χίο που χάθηκαν τρία παιδιά.

Το ναυάγιο αυτό δεν είναι απλά ένα «δυστύχημα». Είναι ακόμα ένα έγκλημα, μέρος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Έχει την υπογραφή των ιμπεριαλιστών και των κυβερνήσεων τους, που εξαπολύουν επεμβάσεις, σκορπούν τον πόλεμο και καταληστεύουν τους λαούς και τις χώρες τους.

Η θλίψη και η οργή για αυτό το νέο έγκλημα να γίνουν τώρα φωνή και αγώνας. Δε θα συνηθίσουμε τα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα, τους θανάτους περιμένοντας ασθενοφόρο, τους πολέμους.

Καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα!

Δεν γινόμαστε θεατές στην «κανονικότητα» των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Έκαναν το Αιγαίο θάλασσα νεκρών.

Ανακοίνωση από τον κοινωνικό χώρο Αντίβαρο

Τρία παιδιά νεκρά στις ακτές της Χίου: Η Ευρώπη-Φρούριο δολοφονεί ακόμα.

Τα φρικτά νέα είναι τώρα πρωτοσέλιδο σε όλη την Ελλάδα: Τρία κοριτσάκια, 5, 7 και 10 ετών, βρέθηκαν νεκρά σήμερα το πρωί σε ακτή των Καρδαμύλων, εδώ στη Χίο.

Τρία ακόμα παιδιά, από το ναυάγιο της ίδιας προσφυγικής βάρκας, ανάμεσά τους ένα βρέφος, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Το νησί και η θάλασσα που μας περιστοιχίζει έγινε πάλι τόπος θανάτου απελπισμένων ανθρώπων. Ανθρώπων που αναγκάστηκαν να βάλουν τα παιδιά τους σε μια βάρκα, «γιατί η βάρκα ήταν ασφαλέστερη από τη στεριά», ανθρώπων που τρέχουν να σωθούν από τη φτώχεια, από τον πόλεμο, από τη βία.

Ανθρώπων που αναγκάζονται να αναζητούν ολοένα και πιο επικίνδυνες διαδρομές για να ξεπεράσουν τα εμπόδια, τα τείχη και τους φράχτες που υψώνει απέναντι στους φτωχούς αυτού του κόσμου η «πολιτισμένη» Ευρώπη που συνηθίζει να επαίρεται για τις «αξίες» της.

Η ίδια Ευρώπη που συναινεί και παροτρύνει τα δολοφονικά pushback από το ελληνικό λιμενικό στο Αιγαίο, η ίδια Ευρώπη που σήμερα θα ψηφίσει ένα «πακέτο νόμων» στα πλαίσια του νέου, και του ίδιο απάνθρωπου με τα προηγούμενα, «Συμφώνου για τη μετανάστευση».

Συμμετέχουμε και καλούμε στην αποψινή (Τετάρτη 10/4/2024) κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην Πλ. Βουνακίου.

Γιατί δεν θέλουμε άλλα παιδιά νεκρά στο Αιγαίο

Γιατί απαιτούμε να σταματήσουν τα δολοφονικά pushback

Γιατί ζητάμε ασφαλείς διαδρόμους για πρόσφυγες και μετανάστες

Γιατί τα σύνορα σκοτώνουν!

Η τομεακή επιτροπή Χίου του ΚΚΕ

Ο χιώτικος λαός δεν πρόκειται να συνηθίσει το θάνατο μικρών παιδιών και να δεχτεί το Αιγαίο ως θάλασσα νεκρών.

Στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», η απάντηση κι εδώ είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!

Δεν θέλουμε πια να μετράμε νεκρούς στα νερά του Αιγαίου. Το ναυάγιο στα Καρδάμυλα έρχεται να προστεθεί στην αιματηρή βάρβαρη λίστα των δεκάδων ναυαγίων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο κάθε χρόνο.

Υψώνουμε τη φωνή μας και καταδικάζουμε το μεγάλο ένοχο που είναι η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που συμμετέχουν στο έγκλημα στην Παλαιστίνη, που αρνιούνται να στηθούν επιτροπές ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη της Ε.Ε., που θέλουν τα νησιά μας “αποθήκες” ψυχών.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συμφώνων της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο, που η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα συμφωνούν και επικροτούν. 

Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που γίνονται για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών ληστών και προκαλούν τον θάνατο και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. 

«Βγήκαν πνιγμένοι στη στεριά και παραμορφωμένοι,

πρησμένοι σαν τουμπιά και μελανοί,

μα όσο κι αν τό’ κρυψε η νυχτιά το δράμα τους να μη φανεί,

το νόημα βγαίνει.

Τον ξέρομε τον ένοχο, είναι γνωστή η αιτία….»

Φ. Αγγουλές