ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: Επικίνδυνη ρήξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και μόνο, ασκείμε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣΧίου υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες απαιτούν πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για τη χώρα κι όχι μονομερής.

“Η χώρα μας παραδοσιακά ακολουθούσε ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια έχει έρθει σε ρήξη με αυτή τη πολιτική, και αυτό είναι στρατηγικό λάθος και επικίνδυνο για την χώρα μας.
Με αφορμή την κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε μόνο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, χωρίς να πραγματοποιήσει παράλληλα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης.
Να υπενθυμίσουμε ότι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης τον έχουν συναντήσει οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό τους Ισραήλ δήλωσε «Ότι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος».
Η δήλωση αυτή είναι απαράδεκτη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να υποστηρίζει την ανάγκη για κατάπαυση πυρός ή έστω ‘ανθρωπιστική παύση’ στις εχθροπραξίες, θέση που υπερψηφίστηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δεν υπάρχει μεγάλο ή μικρό ανθρώπινο κόστος. Καμία ανοχή δεν επιτρέπεται στις επιθέσεις κατά αμάχων.
Η απόλυτη καταδίκη της Χαμάς και των ενεργειών της κατά αμάχων, δεν μπορεί να ισοδυναμεί με πράσινο φως για αντιμετώπιση της με τρόπο που οδηγεί σε θάνατο ακόμα περισσότερους αμάχους.
Επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι δεν τέθηκε το θέμα για τον θάνατο αμάχων στο συγκρότημα του μοναστηρίου του Αγίου Πορφυρίου.
Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλει μια ενεργειακή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που να αναβαθμίζει την θέση της χώρας, και να υποστηρίζει την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει την τακτική του πιστού και δεδομένου συμμάχου στη πολιτική των ΗΠΑ. Η μονόπλευρη αντίληψη στα εξωτερική θέματα δεν ευνοεί τα συμφέροντα της χώρας.”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΙσραήλπαλαιστινιακόπόλεμοςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία