Τσίπρας: Η Ευρώπη συμμερίζεται τις ανησυχίες για υποκλοπές και κράτος δικαίου

Στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών –που κλυδωνίζει την πολιτική ζωή της χώρας, φέρνοντας σε δεινή θέση την ελληνική κυβέρνηση– συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, με την Ευρωπαία επίτροπο ευρωπαϊκών αξιών και διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, και τον πρόεδρο της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων (LIBE) του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Χουάν Λόπεζ Άγκιλαρ, στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς έλαβε χώρα την παραμονή του ταξιδιού της Γιούροβα στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Μετά την επαφή με Γιούροβα και Αγκιλαρ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του για τα «χτυπήματα» που δέχεται το κράτος δικαίου στη χώρα μας, κάνοντας αναφορά και στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Παράλληλα, μίλησε τόσο για το έλλειμμα πλουραλισμού στην Ελλάδα, όσο και για την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

προς τους εκπροσώπους του Τύπου

Συνάντησα σήμερα τον πρόεδρο της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τα θέματα ελευθεριών και δικαιοσύνης, καθώς και την αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής για θέματα αξιών και διαφάνειας. Είχα την ευκαιρία να τους εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τα πλήγματα που έχει δεχθεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πλήγματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας. Για το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης της αλήθειας και των ευθυνών για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων.

Για το ζήτημα του ελλείμματος πλουραλισμού στα ΜΜΕ, καθώς και το ζήτημα της υπονόμευσης και εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης, που έχει δημιουργήσει ένα χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τον θεσμό της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Αυτήν την ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα μας τη συμμερίζονται στην Ευρώπη. Παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, διότι η προστασία του κράτους δικαίου δεν είναι όπως γνωρίζετε μόνο μία εσωτερική υπόθεση. Αποτελεί πυλώνα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να προστατευθεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Και όπου δεν υπάρξει δυνατότητα αυτό να καταστεί εφικτό εντός της χώρας, θα το διεκδικήσουμε αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάθε άλλη δυνατότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθεί η δημοκρατία.

Γιούροβα: Θα συνεχίσω τις συζητήσεις με την κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η Β. Γιούροβα, φέρεται να έλαβε σοβαρά υπόψη της τα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επιβεβαιώνοντας ότι η ατζέντα αφορούσε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την χρήση λογισμικού παρακολούθησης.

«Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο», προσέθεσε με νόημα η Γιούροβα.

Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε: «Πριν από την επίσκεψή μου στην Αθήνα, συναντήθηκα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης τής κατάστασης στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την χρήση λογισμικού παρακολούθησης. Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο».

Δήλωση Οικονόμου

Τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούροβα σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την Ευρωπαία αξιωματούχο είναι «στενή», «αγαστή» και «δημιουργική», και επαναλαμβάνοντας τα περί «κρίσιμης» διεθνούς συγκυρίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να συναντήσει την επίτροπο της Ε.Ε., κ. Γιούροβα, μια μέρα προτού αυτή έλθει στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, η ολοφάνερη πρόθεσή του ήταν να κατηγορήσει την κυβέρνηση και την πατρίδα του, παρότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη διεθνή συγκυρία. 

»Η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την κ. Γιουρόβα και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η συνεργασία μας είναι αγαστή και δημιουργική, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα και επίπεδο από όσα ψευδώς -κατά πάγια τακτική του- διασπείρει ο κ. Τσίπρας, του οποίου δύο σημαίνοντες υπουργοί των κυβερνήσεών του -ο ένας αρμόδιος για τον Τύπο και ο άλλος για τη δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση της διαφθοράς- έχουν παραπεμφθεί από την ελληνική δικαιοσύνη σε ειδικό δικαστήριο.

»Το πλέον προκλητικό, όμως, είναι ότι ο κ. Τσίπρας μιλάει για “αποκατάσταση της δημοκρατίας”. Η φράση αυτή προδίδει ατελή κατανόηση των εννοιών και λεκτική σύγχυση, που ούτως ή άλλως τον χαρακτηρίζουν, και λυσσαλέο αντιπολιτευτικό μένος. Στην Ελλάδα, από το 1974, λειτουργεί μια ισχυρή φιλελεύθερη δημοκρατία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα των οποίων θαυμαστής υπήρξε ο κ. Τσίπρας».

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR

LIBEΑλέξης ΤσίπραςΒέρα ΓιουρόβαΣΥΡΙΖΑ
Comments (0)
Add Comment