Αναγνωρίστηκε με ΦΕΚ η πηγή των Αγιασμάτων

Βάλσαμο για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Χίου έχουν την δυνατότητα και την προοπτική να αποτελέσουν τα Αγιάσματα μετά την απόφαση από την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και την δημοσίευση της στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου 2017 για την αναγνώριση του φυσικού πόρου του νερού της πηγής ως ιαματικού.

Πρόκειται για μια υπόθεση που ο δήμος Χίου και η τοπική κοινωνία μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ που είχαν συνάψει, δούλεψαν πάρα πολύ εδώ και πολλά χρόνια και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας φάνηκαν με διπλασιασμό της επισκεψιμότητας των λουτρών των Αγιασμάτων.

«Το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η πηγή ως ιαματική με την ακριβή της τοποθεσία σημαίνει ότι ο δήμος μπορεί να το εκμεταλλευθεί ανάλογα», εξηγεί στον astraparis.gr ο αντιδήμαρχος κ. Στρατής Γδύσης. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η προσπάθεια του δήμου να αναγνωριστεί το συγκεκριμένο νερό ως ιαματικό αλλάζει το επίπεδο και δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω προβολής και αξιοποίησής του εκτός Χίου, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης και σε ανάλογα προγράμματα ιαματικού τουρισμού που απαιτούσαν την πιστοποίηση.

Πρόκειται για ένα επιστέγασμα προσπαθειών των προηγούμενων ετών, όπου έγιναν όλες οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να κατατεθεί το αίτημα στο υπουργείο Τουρισμού και να εγκριθεί το νερό ως ιαματικό.

Μελέτη για ανάπλαση

Ο δήμος Χίου ήδη έχει έτοιμη μελέτη για την αναβάθμιση του χώρου με προϋπολογισμό 72.000 ευρώ την οποία έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό περιμένοντας την κατακύρωση της στον ανάδοχο.

«Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και είναι πολύ σημαντικό είχαν γίνει ενέργειες εδώ και πολλά χρόνια.»Έγινε συστηματική δουλειά από τον δήμο με τη στήριξη όμως των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής. Η ΚΟΙΝΣΕΠ λειτούργησε υποδειγματικά για την αναβάθμιση όλης της περιοχής», δήλωσε ο κ. Γδύσης.

Παράλληλα, ο δήμος Χίου έχει εξασφαλίσει ποσό 8.000 ευρώ τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει σκεφτόμαστε επενδύοντας σε επιστημονική υποστήριξη από ειδικευμένο υδρογεωλόγο με στόχο την αύξηση της ποσότητας του νερού και την καλύτερη διαχείριση του ώστε η περιοχή να λάβει τη μορφή θερμαλικού κέντρου

Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Σύμφωνα με την απόφαση της κας Κουντουρά, όπως αυτή δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, «ο φυσικός πόρος «νερό πηγής Αγιασμάτων» δήμου Χίου», που βρίσκεται στον οικισμό Αγιάσματα, (τοπωνύμιο θέσης εμφάνισης: Αγιάσματα), έχει θερμοκρασία 61,7 °C, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.): στους 25o C: 14600 μS/cm, ενεργό οξύτητα (Ph)(μ.ο.): 6,8, ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) (μ.ο.): 5,6
Bq/L, χημικά στοιχεία: Ca, Mn, Na, K, HCO3, Cl, SO4, Li, Sr,Br, F και αέρια: CO2

Όσον αφορά τις ιαματικές ιδιότητες αυτές είναι ευεργετικές για παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και μετατραυματικές κακώσεις.

Επίσης, επισημαίνεται βέβαια ότι η λουτροθεραπεία αντενδείκνυται για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις , οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.

Διαβάστε ΧΙΟΣ ΦΕΚ