Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις, συνεχίζονται τα προβλήματα

Κερδήθηκε μια μάχη για τους 55 εργαζόμενους στην υπηρεσία ασύλου, με την ανανέωση των συμβάσεων τους, αλλά συνεχίζεται ο πόλεμος για την έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων, αφού οι νεοπροσληφθέντες συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο του 2018 οπότε και ανέλαβαν καθήκοντα.

Σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου σημειώνουν: «Πριν λίγες μέρες, 55 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που εργαζόμαστε στις δομές της Υπηρεσίας Ασύλου πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη: την παράταση των συμβάσεων μας, οι οποίες θα έληγαν οριστικά στις αρχές του Μαϊου, όπως μας είχε προμηνύσει η Υπηρεσία Ασύλου, ήδη από τις αρχές του έτους. Τον προηγούμενο μήνα, το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου έδωσε την δική του μάχη για το δικαίωμά μας στην δουλειά απαιτώντας να ξεπεραστούν τα «κωλύματα» που έθετε ως εμπόδιο η Υπηρεσία. Εν μέσω αυξημένων αναγκών, συσσώρευσης αιτήσεων και συνεχιζόμενων προσφυγικών ροών, κινδυνεύσαμε να οδηγηθούμε στην απόλυση, η οποία θα οδηγούσε μαθηματικά στην υπολειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, με συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνση του παλαιότερου προσωπικού και σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συσσωρευμένων υποθέσεων, με άμεσο αντίκτυπο στους αιτούντες άσυλο αλλά και στην πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού. Η πραγματικότητα είναι ότι η διαχείριση των χιλιάδων εκκρεμών και νέων αιτήσεων αλλά και του όγκου δουλειάς που συνεπάγονται, απαιτεί μαζικές προσλήψεις και όχι απολύσεις εργαζομένων που είναι μάλιστα εξειδικευμένοι στα σχετικά αντικείμενα. Η απόφαση παράτασης των 55 συμβάσεων ορισμένου χρόνου αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι, όταν οι εργαζόμενοι/ες αγωνίζονται οργανωμένα και συλλογικά μέσα από το Σωματείο, μπορούν να νικήσουν.

Παράλληλα, οι νέοι συνάδελφοι και νέες συναδέλφισσες που προσλήφθηκαν με την υπ’αρ. ΣΟΧ2/2017 Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου στις αρχές του Μαρτίου ‘18, μέχρι σήμερα ακόμα περιμένουν να λάβουν το μισθό του Μαρτίου. Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού για ομαλοποίηση της μισθοδοσίας και τις οδηγίες του ΥΜΕΠΟ για την έγκαιρη ανταπόκριση του στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζομένους, για ακόμη μία φορά οι συμβασιούχοι αντιμετωπίζουν καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους οδηγώντας τους σε οικονομικές δυσχέρειες και στην αδυναμία να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους. Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία Ασύλου ακόμα οφείλει το μισθό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα άσκησης του νόμιμου δικαιώματος των εργαζομένων σε επίσχεση εργασίας μέσα στον Μάρτιο.

Οι αγώνες κερδίζονται συλλογικά, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, το δικαίωμα στην εργασία και την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια