Ανάσα για επαγγελματίες η παραγραφή οφειλών προς ΕΦΚΑ στην 10ετία

Ανάσα για περίπου 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να δώσει η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κατεβάζει τον πήχυ της παραγραφής ανείσπρακτων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ στη 10ετία. Αναλυτικά, το ΣτΕ έκρινε πλέον αμετάκλητα ότι η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που έθετε ως γενικό κανόνα την 20ετή αξίωση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ και τη μετέπειτα παραγραφή τους, είναι αντισυνταγματική.

Το ΣτΕ έκρινε ότι ο γενικός κανόνας της 20ετούς παραγραφής αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ασφάλειας δικαίου και με την απόφασή του όρισε ότι προκειμένου να μην υπάρξει κενό νόμου, καθώς αυτό δεν είναι ανεκτό από το Σύνταγμα, πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας της 10ετούς παραγραφής των αξιώσεων καταβολής εισφορών για το σύνολο των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων. Η 10ετία κρίνεται μάλιστα ότι αποτελεί εύλογο χρόνο παραγραφής των εν λόγω αξιώσεων και αποτελούσε το προϊσχύσαν δίκαιο για τις αξιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου έως την ίδρυση του ΕΦΚΑ φορέα κύριας ασφάλισης μισθωτών της χώρας.

Aνοίγει η πόρτα για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων – οφειλετών από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Με την απόφαση αυτή και εφόσον το υπουργείο Εργασίας προχωρήσει σε άμεση συμμόρφωση, ψηφίζοντας νέα νομοθετική διάταξη –όπως επισημαίνουν οι ειδικοί– ανοίγει η πόρτα για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων – οφειλετών στον ΕΦΚΑ, που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Πρόκειται για ασφαλισμένους που λόγω υψηλών χρεών, για πολλά χρόνια, αδυνατούν ακόμη και έπειτα από ρύθμιση να λάβουν σύνταξη.

Πλέον, και εφόσον η 20ετία γίνει 10ετία, η συνταξιοδότηση γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμη. Και αυτό γιατί χρέη πριν από το 2011 θα παραγραφούν. Κι έτσι, εφόσον βέβαια πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ήτοι όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, παράλληλα με ρύθμιση των οφειλών. Εφόσον επαρκεί ο πληρωμένος χρόνος ασφάλισής τους και έχουν την ηλικία, απεγκλωβίζονται και μπορούν να λάβουν σύνταξη.

Εάν, για παράδειγμα, κάποιος έχει 40.000 ευρώ οφειλές και με την παραγραφή γίνουν 15.000 ευρώ, αυτά μπορούν να παρακρατούνται από τη σύνταξη (όριο 20.000 ευρώ οφειλές). Εάν τα αρχικά χρέη είναι για παράδειγμα 60.000 και με την παραγραφή γίνουν 25.000, ο οφειλέτης για να συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ τα 5.000 ευρώ και να ρυθμίσει μέσω της συνταξιοδότησης τα υπόλοιπα 20.000.

ΠΗΓΗ: KATHIMERINI.GR (της Ρούλας Σαλούρου)