Ανατολικά της Εδέμ στο Περιβόλι

Συνεχίζει τις προβολές η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου στο “Περιβόλι” με το κλασικό αριστούργημα του Ηλία Καζάν “Ανατολικά της Εδέμ”.

Δράμα- σινεφίλ/ Η.Π.Α./ 1955 / 115′
Σκηνοθεσία: Ελία Καζάν
Σενάριο: Πολ Όζμπορν, βασισμένο στο βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ
Παίζουν: Τζέιμς Ντιν, Τζούλι Χάρις, Ρέιμοντ Μάσεϊ, Τζο Βαν Φλιτ
Διακρίσεις: Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου (Τζο Βαν Φλιτ) και 3 ακόμη υποψηφιότητες (Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Α’ Ανδρικού ρόλου – Τζέιμς Ντιν), 2 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής ταινίας και Α’ Ανδρικού ρόλου) και Βραβείο Καλύτερης Δραματικής ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών.

Η νουβέλα του Τζον Στάινμπεκ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Eλία Καζάν και η ταινία «Ανατολικά της Εδέμ» αποτελεί μια από τρεις ταινίες σταθμούς στη φιλμογραφία του Τζέιμς Ντιν. Ο άσημος τότε ακόμη ηθοποιός, που σύντομα θα γινόταν το είδωλο μιας ολόκληρης γενιάς, υποδύεται τον Καλ, έναν δύστροπο και κακομαθημένο νεαρό που φθονεί την ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνει ο πατέρας του προς τον αδελφό του, Άαρον. Μία σύγχρονη μεταφορά της ιστορίας του Κάιν και του Άβελ στο 1917 στην Καλιφόρνια, καταγραμμένη μέσα από τις δραματικές σχέσεις μιας αγροτικής οικογένειας, όπου η μητέρα έχει γίνει πόρνη και ο πατέρας είναι ένας σκληρός οικογενειάρχης.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 στις 21.00.

 

Σχόλια