Ανδρέας Μιχαηλίδης: Σταθμός για τα νησιά η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνητικό έργο για τα νησιά με κορωνίδα την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου προβάλλει σε δήλωσή του ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτηρίζοντας «σταθμό» για τα νησιά την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει ένα προς ένα τα μέτρα υπέρ της νησιωτικότητας που εφαρμόστηκαν και ζητά εκ νέου την εμπιστοσύνη του χιώτικου λαού για τη συνέχιση της «κοινωνιοκεντρικής περιφερειακής πολιτικής».

Η δήλωση του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Ένα από τα πεδία της κυβερνητικής δραστηριότητας του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία εφαρμόστηκε μια νέα προσέγγιση που παρήγε σημαντικό έργο ήταν αναμφίβολα αυτό της νησιωτικής πολιτικής.

Κορωνίδα ασφαλώς της νησιωτικής πολιτικής είναι το νέο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, του οποίου η κλίμακα (τα δεκάδες νησιά) και το εύρος (ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο, μεταφορές προϊόντων, καύσιμα) το καθιστούν μια καινοτόμα αναπτυξιακή πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση του υψηλού μεταφορικού κόστους και όλα όσα δυσμενή συνεπάγεται για τους νησιώτες (υψηλότερες τιμές, απομόνωση). Με το μέτρο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά η ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών στο αγαθό της συγκοινωνίας. Πρακτικά, μειώνεται σημαντικά η τιμή του ταξιδιού για τον καθένα, ενώ παρέχεται μια σημαντική οικονομική ανάσα στις νησιωτικές επιχειρήσεις .

Πέραν του μέτρου αυτού, σημαντικές πτυχές της νέας νησιωτικής πολιτικής περιλαμβάνουν:

  • τα Ειδικά Αναπτυξιακά για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο (έργα 10 εκατομμυρίων στο νομό Χίου)
  • την εξασφάλιση διπλασιασμού του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου για την επόμενη περίοδο (2021-2017)
  • τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης σε πολλά νησιά (μεταξύ των οποίων τα Ψαρά και οι Οινούσσες)
  • τα κίνητρα για τη στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων
  • την ενίσχυση ερευνητικών φορέων ειδικά σε ακριτικές περιοχές (8 εκατ. στο Βόρειο Αιγαίο)
  • την παροχή δωρεάν εξοπλισμού για πρόσβαση σε τηλεοπτικούς σταθμούς και διαδίκτυο.

Όλα τα προαναφερθέντα μέτρα στοχεύουν στην ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων στα νησιά, των τοπικών κοινωνιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει μεταξύ άλλων και τη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτής της κοινωνιοκεντρικής περιφερειακής πολιτικής.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια