Ανεκμετάλλευτος ο ενεργειακός πλούτος του Βορείου Αιγαίου

Ανεκμετάλλευτα παραμένουν τα ανεξάντλητα ενεργειακά δώρα (αέρας, ήλιος, θάλασσα, γεωθερμία) των νησιών του Βορείου Αιγαίου, εξακολουθώντας να είναι εξαρτημένα από τα εισαγόμενα καύσιμα.

Την επισήμανση αυτή έκανε η περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας στο συνέδριο «INVESTING IN ENERGY 2015», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την επιστημονική υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Χαρακτήρισε αναγκαία την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς – όπως τόνισε – εξασφαλίζουν την ανάπτυξη, η οποία αν προκύψει από σχετικές δράσεις θα είναι μόνιμη και πολλαπλασιαστική.

Ωστόσο, τόνισε η κα Καλογήρου, δεν έχουν συνταχθεί ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες μελέτες, ξεχωριστές για κάθε νησί. Και αυτό την ώρα που η τεχνολογία της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξελίσσεται συνεχώς, ο διεθνής ανταγωνισμός έχει ενταθεί, τεράστια κεφάλαια επενδύονται, οι αναπτυγμένες χώρες πρωτοστατούν και οι αναδυόμενες αγορές τις ακολουθούν με διαφορά αναπνοής.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας στον Άγιο Ευστράτιο με την εκμετάλλευση ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με πρόβλεψη αποθήκευσης ενέργειας και τη μετατροπή όλων των αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά, ο διαγωνισμός για τα οποία από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε συνεργασία με τον Δήμο ακυρώθηκε.

Η κα Καλογήρου ανέφερε, τέλος, ότι στην Ικαρία περιμένουμε να τελειώσει το υβριδικό και να είναι το πρώτο στον κόσμο, ελπίζοντας ότι  η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» θα το ολοκληρώσει. Επίσης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα να κατασκευασθεί στη Λέσβο ένα μεγάλο υβριδικό με αντλισιοταμίευση που μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τον υπάρχοντα ρυπογόνο πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ, ενώ είπε ότι αρκετά νησιά παρουσιάζουν ενδιαφέρον γεωθερμικό δυναμικό.