Ανεπαρκή τα υγειονομικά μέτρα στην ΒΙΑΛ, επισημαίνει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης

Τραγική, τόσο αναφορικά με πιθανά κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στους φιλοξενούμενους, όσο και από πλευράς προστασίας των εργαζομένων, χαρακτηρίζει την υγειονομική κατάσταση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 2020, επισημαίνει τα εξής:

«Στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, όπου αυτή την στιγμή φιλοξενούνται 5.150 άτομα, υπάρχει ένα κοντέινερ με δυο κρεβάτια για νοσηλεία πιθανών περιστατικών και τρία κοντέινερ που θα χρησιμοποιηθούν ως ιατρείο και αναρρωτήριο, στελεχωμένο με έναν ιατρό και καθόλου νοσηλευτικό προσωπικό. Να σημειωθεί ότι τα κοντέινερ τοποθετήθηκαν με ενέργειες του στρατού. Παράλληλα, δεν υπάρχει για τις υποτυπώδεις αυτές δομές κανένας διερμηνέας για την εξέταση των σθενών. Χώρος για απομόνωση πιθανών θετικών στον covid-19 προβλέπεται να δημιουργηθεί εκ των ενόντων. Παντελής είναι η έλλειψη υλικών προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές) για τους – περίπου 200 – εργαζόμενους που καθημερινά εισέρχονται στο ΚΥΤ.

Παράλληλα, ενώ η ύπαρξη χώρου καραντίνας των νεοεισερχομένων είναι απαραίτητη, η καθυστερημένη εύρεσή του κατέληξε στην δημιουργία μιας ακόμα νέας δομής στο νησί για επτά τουλάχιστον ακόμη μήνες, με τη μονιμότητα να είναι σχεδόν βέβαιη στο μέλλον.

Τέλος, ουσιαστική και αισθητή αποσυμφόρηση του ΚΥΤ δεν έχει γίνει. Η κυβέρνηση οφείλει να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε και να μεταφέρει άμεσα ανθρώπους στην ενδοχώρα».